Това казаха пред АФП европейски дипломати в Брюксел, предаде БТА.

Решението трябваше първоначално да бъде взето на заседание на съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС, предвидено за 24 февруари.

"Присъединяване през март, това е отмряло. Никакво решение няма да бъде взето, тъй като докладът за оценка на контрола от страна на България на границата й с Турция е негативен. Не може бъде приета Румъния без България, обясни един от дипломатите", пожелал анонимност.

Този доклад е на експерти от държавите членки и в подготовката му не участва Европейската комисия, която няма думата за присъединяванията към Шенген.

Унгарското председателство на ЕС може да реши да постави въпроса в дневния ред на заседанието на министрите на вътрешните работи на 24 февруари, но решението ще бъде негативно, смята друг дипломат.

"Франция и Германия преценяват като "преждевременно" да се разреши влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство през март 2011 г. Франция и Германия не са единствените. Дузина правителства в ЕС споделят това мнение", подчерта дипломатът.

Въпросът би могъл да бъде обсъден на неформална среща на министрите на вътрешните работи, организирана на 20 и 21 януари в Будапеща, но той не бе включен в дневния ред и министрите на страните, които са най-резервирани, смятат, че това не е подходящата рамка, обясняват в Брюксел.

Българските и румънските ръководители изглежда са приели това отлагане, макар че то се преживява зле. Те разчитат сега на приемане през октомври 2011 г., отбелязва АФП.

Румъния трябва да изпълнява задълженията си, за да бъде приета в Шенген, а не да поставя условия, заяви в сряда румънският президент Траян Бъсеску.

Франция и Германия искат гаранции, че България и Румъния са ликвидирали корупцията, организираната престъпност и че границите ще бъдат добре охранявани, обясни френският министър Лоран Вокиез, отговарящ по европейските въпроси.
"Шенген функционира с база данни, които са свръхделикатни. Ако тя попадне в ръцете на организираната престъпност, това би била истинска пробойна в нашата европейска система за сигурност", изтъкна министърът, цитиран от АФП и БТА. "Ако тези страни са готови след една година, това ни устройва. Но ако те са готови едва след три години, това ще стане след три години", предупреди той.

"Отлагане на приемането в Шенгенското пространство не трябва да се преживява като санкция. Гърция бе отлагана трикратно по искане на Германия преди да бъде приета в крайна сметка и действителността показва, че Германия е имала основание да блокира (присъединяването й), тъй като Гърция все още има проблеми да гарантира сигурността на границата си с Турция", отбелязва дипломат в Брюксел.