Това каза съпредседателят на коалицията Иван Костов пред журналисти по повод заявената вчера позиция на Франция и Германия, че са твърдо против влизането ни в свободната зона през март, предаде БТА.

"Това, което ни притеснява, е, че отлагането, поискано от Франция и Германия, е безсрочно. Срокът може да бъде намален, но ако страната се отдели от Румъния, защото най-тежкият проблем е границата между Румъния и Молдова", заяви лидерът на ДСБ.

Той припомни, че подобен проблем е имало и при разговорите за отпадането на визите за България със страните от ЕС през 2001 г.
"Ние свалихме визите, защото успяхме да разделим България от Румъния", каза бившият премиер и допълни, че страната ни е успяла да промени позицията на Франция, която винаги е симпатизирала на Румъния, да премахне визите на българите, една година преди това да стане за румънците.

Костов обвърза темата за Шенген със скандала с посланиците с агентурно минало.
"Германия е подкрепяла безрезервно България за членството, защо изведнъж така се промени отношението й, след като стана ясно, че посланикът ни в Берлин Иво Петров е сътрудничил на бившата Държавна сигурност", попита риторично той, цитиран от КРОСС.
По думите му няма как посланик с досие, за когото премиерът е казал, че ще предложи на президента да бъде отзован, да постигне каквото и да било в Германия. 

Според другия съпредедател на Синята коалиция Мартин Димитров още една причина ни отделя от Шенген.
"ГЕРБ прави национализация, а държава, в която това се случва, няма да бъде приета нито в Шенген, нито в еврозоната", предупреди той по повод прехвърлянето на личните партиди от професионалните пенсионни фондове в НОИ.
Синята коалиция и депутати от опозицията дадоха поправките в Кодекса за социално осигуряване на Конституционния съд.