Очакват се около 1500–2000 коли да се съберат за акцията, съобщи "Фокус", като се позова на Славян Желязков от гражданско сдружение „Сила”, което са сред организаторите на протеста. Към софийските коли се очакват и шофьори от Перник, Самоков, Кюстендил, Монтана, Враца и други градове.

Протестиращите ще карат със скорост от 5-10 км из цяла София, като ще имат четири сборни точки - паркингът на магазин МЕТРО - Люлин и на магазин МЕТРО - "Цариградско шосе", паркингът пред Националния исторически музей в Бояна и паркингът на магазин "Баумакс". Четирите лъча с протестиращи ще се насочат към храм-паметника "Александър Невски". Очаква се в протеста да се включат малките автомобилни превозвачи, както и хора от Монтана.
Лъчите ще "карат" по основни булеварди, като "Цариградско шосе", "Сливница", "Ботевградско шосе" и др.

От 14 до 15 часа има разрешение да се движат протестиращите според заповедта за промяна на движението на градския транспорт поради четирите лъча на протеста, съобщи дежурният диспечер от Центъра за градска мобилност към Столична община (СО). Заради протеста от 8 до 18 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”, както и се въвеждат още промени в движението.

В страната протестът ще бъде в различни часове.
Във Велико Търново той ще започне от 11 часа на паркинга на Търговския център. Сборният пункт е до 12 часа, когато колоната от автомобили ще се отправи към местността „Дълга лъка” до Южния пътен възел, където ще бъде блокиран пътят до 16 часа. Организаторите предвиждат това да стане чрез образуване на жива верига, макар че нямат разрешение от Изпълнителна агенция „Пътища”.

Към протестиращите във Велико Търново ще се присъединят и шофьори от Габрово, Севлиево и Трявна. 

В Бургас протестът ще бъде пешеходен от 16.30 часа. Демонстриращите ще се съберат на пл. „Тройката” от 16.30 до 17 часа. Малко след това ще има походно митинг шествие по ул. „Христо Ботев”, след това по бул. „Стефан Стамболов”, през Новата поща в посока х-л „Космос”.
Протестът ще хване час пик за прибиране на хората от работа.

Представителите на големите превозвачи, обединени в Сдружението на организациите в автомобилния транспорт заявиха, че няма да се включат в протеста, тъй като правителството изпълнява исканията им за прилагане на мерки за поевтиняване на продуктите.
Миналата седмица кабинетът и превозвачите договориха мерки за режима на внос на горива, в резултат на които се очаква поевтиняване с 20 ст. за литър до месец-два.

Комисията за защита на конкуренцията пък обяви вчера, че ще са й необходими поне няколко месеца, за да излезе с решение дали има картел между търговците на горива.

Последна актуализация в 10.43 ч.