Премиерът се срещна днес с вицепремиера Игор Сечин и заместник-председателите на ръководството на "Газпром" Александър Медведев и Андрей Круглов. Обсъдена е била ситуацията в енергетиката изобщо, както и доставките на газ за европейските страни.

"Моля ви да положите максимални усилия, за да осигурите потребностите на нашите чуждестранни партньори, имайки предвид, че главната задача на енергетиците като цяло и на "Газпром" в частност, е да се осигурят вътрешните потребности на Руската федерация, на потребители от Руската федерация. Това е първостепенна задача", каза Путин.

Круглов призна, че няколко дни е имало малко намаляване на обема на доставките за европейски партньори на компанията до десет процента, но каза, че след това доставките са възстановени в рамките, предвидени по договор.

Някои западноевропейски партньори молят за допълнителни обеми, но "Газпром" засега не може да удовлетвори тези искания, каза Круглов. Вчера служители от ЕС каза, че доставките на руски газ за някои от страните от съюза са били намалени с до 30 на сто, отбелязва Асошиейтед прес.

Доставките на природен газ за България и страните от региона са се нормализирали, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).
През последното денонощие е било регистрирано намаляване на доставките на руски природен газ за страните от Балканския регион, напомнят от МИЕТ. В момента доставките сa нормализирани, както за България, така и по отношение на транзитния пренос през страната ни за Турция, Гърция и Македония.

От тази сутрин налягането на входа на националната газопреносна система е възстановено до контрактните нива. Страната ни получава договорените обеми природен газ съгласно заявените количества. Оперативният щаб към министерството ще продължи да наблюдава ситуацията, с цел гарантиране на сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през нашата територия.

Вчера изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков посочи в интервю за агенция Ройтерс, че България използва собствени резерви, за да компенсира намалените доставки по време на студовете. С около 20 процента пък е повишено вътрешното потребление на газ в България заради трайно по-ниските температури за сезона, но досега не е имало проблеми в снабдяването със синьо гориво.

Междувременно Путин коментира, че ситуацията с доставките на газ в Европа е показала колко необходими са проектите за газопроводи "Северен поток" и "Южен поток". Той се надява, че работата по "Северен поток" ще приключи, а по "Южен поток" ще се активизира.