Пълен хаос настана в центъра на Атина, съобщава АФП. Сблъсъци са избухнали между членове на комунистически профсъюз и други протестиращи. Десетки демонстранти се бият с бухалки на централния площад „Синтагма” близо до парламента.
Най-малко 16 души са хоспитализирани след сблъсъците в центъра на Атина. Един от пострадалите е в тежко състояние, предаде РИА Новости. По-рано днес около 200 анархисти се опитаха да достигнат до гръцкия парламент, но бяха спрени от демонстранти, организирани от комунистически групи. Стигна се до ожесточени сблъсъци, които продължиха около 40 минути.

В центъра на Атина са се събрали хиляди протестиращи срещу новите мерки за съкращаване на разходите, които трябва да бъдат одобрени днес от депутатите. Мерките бяха одобрени на 1-во четене късно снощи. Вчера в Гърция протестираха 70 хил. души, като се наложи полицията да използва сълзотворен газ. Днес протестиращите са значително по-малко, но за сметка на това много по-настървени.
От вчера в Гърция тече 48-часова национална стачка. Не работят и държавните институции и частните фирми. На практика страната е парализирана.

Докладът на т. нар. тройка кредитори ( Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) за напредъка на Гърция в подобряването на държавните финанси дава зелена светлина на Атина да получи така необходимата й сума. Това ще бъде шестият транш от Европейския фонд за финансова стабилност. Асошиейтед прес съобщи, като се позовава на проекта на доклада, че макар инспекторите да посочват, че Гърция не е намалила задлъжняването си и скоростта на реформите е недостатъчна, Атина ще получи спасителния заем, за да избегне фалит.

Инспекторите от "тройката" посочват също, че динамиката на гръцкия дълг остава "изключително обезпокоителна". Ройтерс допълва, че представителите на кредиторите призовават в доклада средствата да бъдат отпуснати възможно най-скоро - "веднага щом предварително договорените действия по финансовото консолидиране, приватизацията и трудовия пазар бъдат узаконени." Гърция разчита на пакет от спасителни финансови заеми на обща стойност 110 милиарда евро (152 милиарда долара), който бе одобрен през май миналата година, припомня Асошиейтед прес.
Гръцките кредитори посочват още, че второто споразумение за спасителна финансова помощ, което бе постигнато през юли, не прави дълга на Гърция контролируем.