Преди три дни в различни местни болници бяха приети осем души, заразени с Ешерихия коли от зърнени кълнове, прозиведени в Ипсуич, Великобритания, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Епидемиолозите отричаха да става дума за същия щам, който причини смъртта на няколко десетки души в Германия, посочва агенцията.

"Може 99 на сто да сме сигурни, че в Бордо е открита бактерия Ешерихия коли от щам о104:х4 (същия като в Германия - бел. на ИТАР-ТАСС)", заяви Бертран.
Той прикани всички, които усетят остри болки в коремната област, незабавно да потърсят медицинска помощ.
"Според мен е по-добре да проявиш прекомерна предпазливост, отколкото да подцениш болестта", каза френският министър.

Миналата седмица няколко деца в Северна Франция се заразиха с рядък щам на Ешерихия коли след ядене на замразени телешки бургери, купени от магазини ЛИДЛ.

Бактерията Ешерихия коли може да се намира в питейната вода, писа вчера  седмичникът "Шпигел", като се позовава на експерти.
Не изключваме бактерията вече да се е "окопала" в околната среда, смята Хелге Карх, директор на Института по хигиена на университетската клиника в Мюнстер. Тя се приспособява и отново може да попадне в хора.

Бактерията причинител на епидемията бе намерена във водоем недалеч от Франкфурт на Майн.

Британската Агенция за стандартизиране на храните предупреди междувременно да не се ядат сурови кълнове или зърна като алфалфа, или кълнове на бобови култури, предаде Ройтерс. Тази препоръка бе отправена, след като британски и холандски експерти изразиха категорично мнение, че проследяването на източника на заразяване със специфичния щам о104:х4 на бактерията Ешерихия коли до сурови кълнове не може да бъде случайност.

"Макар все още да не е доказано, с почти пълна сигурност може да се каже, че кълновете, идентифицирани като причина за заразяване с Е.коли в Германия и Франция, вероятно са били замърсени на едно и също място - или където са били отглеждани, или малко след това", заявил за Ройтерс професор Пол Хантър от британския университет в Южна Англия, който е смятан за един от водещите специалисти по Е.коли.