Мотивите на ГЕРБ са - изкуственото задържане на цената на тока преди изборите, липса на визия на правителството в енергийния сектор, отказът да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като "политическа бухалка", задлъжнялост и ниска ликвидност между участниците в енергийната система и нарушения на европейско законодателство в проекта "Южен поток".

Мотивите бяха внесени от депутатите Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Ивайло Московски и Десислава Атанасова.

Според правилника на парламента вотът на недоверие трябва да бъде разгледан до 7 дни след внасянето му, което означава, че другата седмица депутатите трябва да прекъснат предизборната си "ваканция".
Гласуването пък трябва да се проведе 24 часа след обсъждането. Това значи, че ако дебатите са в петък, ще се наложи гласуването да се състои в събота - денят за размисъл преди изборите.

Вчера обаче зам.-предстедателят на парламента Мая Манолова заяви, че вот на недоверие часове преди изборите е като любов по време на холера. Тя изрази съмнения, че достатъчно депутати ще отменят ангажиментите си в кампанията, за да осигурят кворум.

"Въпреки че някои сравниха състоянието на предизборната кампания с холера, аз мисля, че вече една година се опитваме да се излекуваме от това, което всеки ден ни причинява правителството. Ако г-жа Манолова някога е чела Маркес, ще знае, че накрая винаги този, който има повече аргументи и разум, надделява", коментира Десислава Атанасова, цитирана от "Фокус.

Димитър Главчев добави, че за да няма процедурни манипулации, от ГЕРБ са внесли проект за провеждане на извънредно заседание. По този начин помогнали на Михаил Миков да вземе трезво решение, тъй като видели, че се колебае.

"Надяваме се Сергей Станишев, ляв европеец номер едно, в качеството си на президент на ПЕС, да участва в такъв дебат, защото вместо него  виждате какви похвати използват управляващите – разбиват ключалки, лепят лепенки. Ние в такива действия не участваме”, заяви той по повод стаята на ГЕРБ, която вчера беше заключена.

Депутатът от БСП Таско Ерменков, член на Комисията по енергетика, коментира действията на ГЕРБ с поговорката "Напънала се планината и родила мишка". По думите му от партията са си вкарали пореден автогол, който по красота надминава този на Иван Вуцов на световното през 1968 г.

Попитан дали левицата ще осигури кворум за заседанието, Ерменков отговори, че той ще се яви и ще защити позицията на управляващото мнозинство.

АНКЕТА: Основателни ли да мотивите на ГЕРБ за вот на недоверие за енергетиката?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За внасянето на вота на недоверие от ГЕРБ за сектор "Енергетика"