Лидерът на партията в оставка обяви на пресконференция, че номинацията на Кънев е направена от ръководството на партията и водачите на листи след разширено заседание в събота.

Изборът е бил таен и категорично за поста бил посочен Кънев, който подаде оставка ден след изборите.

Кандидатурата му ще бъде гласувана на Националното събрание на партията на 23 юни. 

"Аз попитах кой чувства в себе си сили и възможности, кой би поел съдбата на ДСБ, г-н Радан Кънев заяви своята готовност, за което всички много му благодарим", разказа Костов.

Други кандидати за председател на ДСБ са били евродепутатът Светослав Малинов, който също е зам.-шеф на ДСБ в оставка, Петър Москов и Илко Семерджиев. 

Иван Костов оцени Кънев като най-бързо израсналия и най-млад политик, който може да поеме на плещите си тежестта да ръководи партията и има силна визия за бъдещето й.

"Предложих кандидатурата си, защото моментът е особено труден с един голям въпрос: "Ще предадем ли хората, които се бореха на тези избори и постигнаха резултата за ДСБ от 100 000 гласа, или ще вървим заедно с тях и ще надграждаме тяхното доверие?"
, мотивира се Кънев.

Намеренията

Радан Кънев е против разпускането на вече "живи партии" заради медийни очаквания.

По думите му предстои анализ на коалицията ДСБ-БДФ, но не съжалява за този съюз, макар, че сега партията няма да получава държавна субсидия.

"Не парите са важни", каза Кънев.

Сред основните му намерения е организационното укрепване на ДСБ, както и продължаване на "еволюцията на лица и послания на формацията".

Според него новият състав на Народното събрание не е в състояние да даде отговори на въпросите, свалили кабинета "Борисов" от власт - монополите, мафията и лошото управление. 

"Представени са партии, които имат нереалистични послания и независимо от това какво правителство сглобят, ще се сблъскат с това, че трябва да излъжат избирателите си още от първия ден"
, смята кандидатът за лидер на ДСБ.

Кънев обясни още, че всички, които сега влизат в парламента, са зависими от монополите, и прогнозира политическа нестабилност, продължаване на "увълчването" в политиката, което да замени политическия дебат с мафиотска компроматна война.

Костов категорично отрече да остане почетен председател на ДСБ, но призна, че не е уморен от политиката и ще помага на партията.

Радан Кънев е роден през 1975 г. в София. Завършил е Френската гимназия и Софийския университет със специалност "Право". В момента работи като адвокат. Владее английски, френски и немски език. Женен е, с едно дете.