Ако до окончателното приемане от парламента на подготвените промени това предложение бъде запазено, Енергоразпределителните дружества ще могат да поиска от 1 юли догодина, когато пак ще се вдигат цените на тока, да се въват и такса електромер.
И няма да има закон, на който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се позове и да откаже въвеждането на новата такса.

От енергийното министерство обаче твърдят, че това няма да стане. Сегашният текст, който забранява потребителите да плащат такси за уредите за търговско отчитане, ще отпадне, защото е неправилен, а не защото ще се събират пари за електромерите, обясниха от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, предаде БНР.
Запазва се сегашният принцип - в общата цена на тока да влиза и услугата за обслужване на уредите, увериха от ведомството.

Електродружествата от много време искат въвеждането на такса "електромер". Става въпрос за фиксирана сума, която да плаща всяко домакинство, независимо от това дали е потребявало ток или не.

През лятото председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че засега не стои въпросът за плащане на такса "електромер, но смята, че е нормално потребителите да заплащат такса за капацитета на мрежата."

Проектозаконът за енергетиката бе пуснат вчера за обществено обсъждане от енергийното министерство. С него се въвеждат няколко нови понятия – защитен и уязвим клиент. Бедните хора - т. нар. уязвими групи, ще бъдат защитени чрез наредба на социалния министър, одобрена от икономическия.

Проектът разширява сериозно пълномощията на ДКЕВР, отбелязва "24 часа" Комисията вече ще работи с Комисията за потребителите и с КЗК и ако е нужно, ще ги сезира за образуване на съдебно производство по определени казуси.

Енергодружествата ще са длъжни да изяснят максимално фактурата. В договорите с крайния клиент задължително ще има клаузи за едностранно прекратяване по негово желание без допълнително заплащане. Ако доставчикът не спази това - грози го глоба от 50 000 до 200 000 лв.
В договорите ще бъде записано, че дружеството дължи на клиента обезщетение при нарушение на качеството на услугата, при забавяне на фактура и т. н. Операторът на преносна мрежа - нова фигура в проекта, ще е длъжен да прави 10-годишен план за развитие на мрежата.

При груби нарушения енергийните компании, освен максималната глоба от 1 млн. лева, ще дължат и глоба, равна на до 10% от годишния им оборот, предвиждат още промените в Закона за енергетиката.