Главният прокурор, председателят на ДАНС и министърът на вътрешните работи трябва да се явят в парламента, за да отговарят на въпроси на депутати при обсъждане на доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства за дейността през 2016 г.

Това решиха народните представители след скандал между БСП и управляващите. Лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на правната комисия Данаил Кирилов влязоха в диалог.

Предложението на Кирилов от ГЕРБ бе единодушно прието с 181 гласа „за“.

Предложението на БСП работното време да бъде удължено до края на гласуването на доклада беше отхвърлено.

Нинова подчерта, че в правилника на Народното събрание ясно пише, че всяка първа сряда от месеца е ден на опозицията и точките в дневния ред, предложени от опозицията, влизат без да се гласуват.

"Законът за вас вече е формалност, която може да се погазва по всякакъв начин, за да се скрие истината", коментира Нинова и попита депутатите от ГЕРБ от какво се страхуват. Няма да скриете истината, тя рано или късно ще лъсне пред българското общество, посочи тя.

Нямали сме такова намерение, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ и предложи точката с доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да стане първа от програмата.
Мнозинството в зала прие това и председателят на парламента Цвета Караянчева даде 30-минутна почивка.