При съвместната операция са проверени над 5000 превозни средства и над 9000 души в цялата страна. В нея са участвали 1639 служители на МВР и близо 300 единици техника, съобщи на брифинг главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов, цитиран от БТА и "Фокус".

На пресконференцията присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-директорът на ДАНС Олег Петков.

"За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон. Създадена бе работна група, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, както и основните рискови точки”, заяви Сотир Цацаров и посочи, че се е работило в 3 направления.

Като първо направление главният прокурор посочи ясно определеният контингент, който е превърнал каналджийството в свой основен предмет на дейност. Образувани са 38 досъдебни производства и са задържани 46 лица.

По думите на Цацаров, второто направление са масовите проверки в цялата страна и най-вече по граничните райони, транспортни средства, сгради и места.

"Около 15.10 часа полицаи на АМ "Тракия" са спрели за проверка бус, като в хода шофьорът бяга, а в каросерията на буса са установени 20 чужди граждани без документи за самоличност. Шофьорите първоначално не са се подчинили, но чрез обградителни действия са установени 41 лица в микробуса без документи. Те са се представили за пакистанци и афганистанци", обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

Третото направление било свързано с проверки в места за настаняване - София, Драгоман, Видин, Монтана.

"Проверени са къщи за гости, хостели, изоставени сгради
", каза още Цацаров.

В София е задържана собственичка на хостел, в който са открити голям брой нелегални имигранти от Сирия. В офис на фирма пък са намерени 37 афганистанци, които са обяснили, че нямат никакви документи.

От ръководството на Министерството на вътрешните работи обясниха, че при акцията не са излезли данни и информация за участващи в трафика на бежанци полицаи. Задържаните бежанци тепърва ще бъдат разпитани, за да се разясни дали сред тях има хора, съпричастни към терористични организации.

Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи още, че преди обяд са арестувани двама столични полицаи и агент на ДАНС за корупция. Задържането им не е свързано с мигранти и каналджии.