На 27 септември миниван с пазарджишка регистрация, управляван от ученика, преминал, без да спре за проверка, и ударил последната бариера на турския граничен пункт Капъ Куле съобщават от пловдивската апелативна прокуратура, цитирана от Дарик.

Когато влязъл на българска територия, на ГКПП Капитан Андреево, шофьорът спрял автомобила в платното за излизане от България и на линията за гранична проверка слязъл от минивана и направил опит да избяга от пункта.

Служители на Гранична полиция го задържали в района на пункта след преследване. В автомобила, чиито стъкла са били облепени с части от кашони, за да не се виждат пътниците, са открити 12 чужди граждани.

Проверка установила, че това са две семейства от Сирия и Ирак, които пътуват със седем малолетни деца на възраст от 7 до 14 години.

Пред българските власти те обяснили, че били качени на автомобила от кюрдски каналджии, близо до граничния пункт Капъ Куле, за което заплатили в Турция по 250 долара на човек.

Дванайсетокласникът е трябвало да ги прекара в България, като същия ден той е преминал пеша границата от България за Турция. Установено е, че миниванът по документи е собственост на човек от Велинград.

12-те чужди граждани от Сирия и Ирак са подали молба за получаване на статут на бежанци, настанени са в Разпределителен център в Елхово.

Ученикът-каналджия е бил задържан за 72 часа, а след това е с наложена мярка „гаранция" от 1500 лв.

До 7 дни Района прокуратура - Свиленград ще внесе обвинителен акт по повдигнатото обвинение срещу него за прекарване на хора през границата без разрешение на органите на властта.

Над 150 души са задържани при операция на МВР

При операция на МВР срещу нелегалната миграция са заловени повече от 150 души, съобщи пред БНР главният секретар на министерството Георги Костов.

Акцията се провежда едновременно в няколко града и по границите. В столицата полицията претърсва хостели в района на Лъвов мост и Централна гара. Само в арестите на Трето РУП в София са над 40 мигранти.