Магистратите признаха бургазлийката за виновна и решиха, че наказанието трябва да бъде излежано в затворническо общежитие от отворен тип, съобщи бургаският сайт "Бесове". Делото бе гледано по съкратената процедура.

Иванова няма да има право да шофира и книжката й ще бъде отнета за 4 години и 2 месеца, предаде "Фокус".

Трагедията се разигра на 17 юни м.г. на пешеходна пътека на ул. "Транспортна" в Бургас. Момичето пресичало заедно с две свои приятелки, когато подсъдимата, шофирайки личния си автомобил "Ауди" с превишена скорост, не спряла и го помела. Детето почина на място.

Днес процесът бе проведен при засилен обществен интерес, а Надя Иванова предизвика гнева на близките на убитото момиче, след като се появи в съдебната зала с допълнителна полицейска охрана. Председателят на съда Петя Петрова прочете молба, депозирана от защитата на Иванова, затова че към нея е имало отправени заплахи за линч, заливане с киселина и убийство. Съдийката обясни, че именно това е наложило засилената съдебна охрана.

През сълзи майката на Валя - Мария Димитрова, заяви, че единственото, което иска да попита обвиняемата е: "Защо уби детето ми?".

Самата шофьорка каза в своя защита, че съжалява за случилото се. „Знам, че не мога да върна нещата, но всеки ден искам аз да бъда на мястото на Валя”, заяви Надя Иванова.

В края на заседанието тя бе изведена от залата, след като полицаите направиха жива верига, за да не може да бъде снимана от журналистите.

Прокурорът по делото Румяна Славова поиска ефективна присъда от 3 години затвор. Адвокатите на родителите на Валя пък настояваха за максималното наказание по закон - 6 години затвор и лишаване от свидетелство на правоуправление за срок от 5 години, предаде Дарик радио.

Защитата на Иванова изтъкна като смекчаващо вината обстоятелство чистото й съдебно минало, както и че е разведена и се грижи за 13-годишния си син. Двамата живеят при родителите й.

След като присъдата бе прочетена, майката я определи като подигравка. Тя обяви, че чрез адвокатите си ще обжалва до последна инстанция.
Прокурорът Славова не коментира дали ще протестира присъдата, предаде "Фокус".

Адвокатът на обвиняемата - Мима Кънева допълни, че ще помислят дали ще обжалват.
На въпрос имало ли е реални заплахи към Надя Иванова и кое е наложило депозирането на молбата в съда за засилване на охраната, адвокат Кънева обясни, че заплахите са били по интернет и никъде в своята жалба не са визирали, че те са отправяни от близки на загиналото момиче.
„Като виждам какво стана днес, аз съм специално удовлетворена, че повярвах на подзащитната си и действително предупредихме съдебна полиция. Мисля, че в молбата никой не уточнявал от кого произхождат заплахите, защото клиентката ни така и не знае от кого са”, обясни Мима Кънева.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас.