69-годишната Недялка Толева и 21-годишната Камелия Желязкова загинаха във водния ад на пътя Созопол-Бургас, а 27-годишният Юсуф Илязов загуби живота си край село Ново Паничерево. Вчера първите две жени бяха погребани в Бургас.

Днес флаговете на централния площад в Бургас, както и на входа и изхода на града, ще бъдат спуснати наполовина. Всички културни прояви и събития в общината са отменени, съобщиха Нова телевизия и bTV.

Вижте снимки >>>

Възстановителните работи в пострадалите от пороите райони в цялата Бургаска област продължават. По предварителни прогнози щетите са за милиони левове. Няколко милиона ще са нужни само за възстановяване на инфраструктура само в община Приморско. Мостът край село Веселие не подлежи на ремонт, а трябва да се изгради отново. Няма бедстващи хора, екипи работят по разчистването на пътища и частни домове, изчисляват се щетите.

В рибарското селище Ченгене скеле все още има наводнени къщи, а по-голямата част от инфраструктурата е унищожена. Много хора имат нужда от храна, минерална вода и топли дрехи. БЧК събира дарения да пострадалите.

Близо 80 населени места в страната са засегнати от последните наводнения. В редица общини остава бедственото положение. Водата вече се оттеглила от повечето места, на други предстои отводняване.

Бедстващи остават 5 погранични общини от Хасковско и Старозагорско. Там започва оценка на щетите по инфраструктурата, а социални работници ще описват пораженията по домовете на хората, предаде БНР.

Вчера дига на река Марица се скъса и за малко не заля село. Полицията започва проверка на обстоятелствата около наводнението в Странско. Ще бъдат разпитани арендаторите на двата язовира и ще се проверяват документите на водоемите. Техните стени също се скъсаха. Заради отнесения път отсечката Димитровград-Симеоновград е затворена.

На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си.

Прекъснато бе движението на влаковете между Стара Загора и Чирпан, но късно снощи е било възстановено.

Глоби за общините, които не вземат мерки

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов заяви пред БНТ, че една от възможните мерки за ограничаване на щетите от наводнения при обилни валежи е да се глобяват общините, които не си вършат работата превантивно.

"Преди повече от седмица изпратих писма до общините с цял поименен списък какво трябва да направят за предотвратяване на наводненията, но аз не мога да им заповядам", каза той.

Бакалов отбеляза, че с решение на Министерски съвет е поискан мониторинг на ЕС на цяла България, за да се разбере къде е проблемът и защо всеки по-силен дъжд се превръща във воден ад за България.

"Има общини, които са си свършили работата и след наводненията водата се оттича в шахтите, а други не", отбеляза още Бакалов. Според него косвените проблеми като незаконната сеч и незаконното строителство спомагат за страшните наводнения в страната.

АНКЕТА: С какво бихте помогнали на пострадали при бедствия?