България посрещна своя четвърти патриарх Даниил след повече от четиричасова церемония по интронизацията в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", последвана от военен церемониал, с който пък държавата почете новия духовен водач на Българската православна църква.

Първите му думи след избора бяха призив да опазим православната вяра.

"Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа". Да пазим православната вяра - тя ни води към Бога", призова патриарх Даниил.

В храма на интронизацията присъстваха държавници, министри, политици, сред които президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, председателят на НС Рая Назарян, бившият премиер Симеон Сакскобургготски с внука си Борис, министри, депутати, общински съветници, посланици, кметът на София Васил Терзиев, а също така предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора.

Снимки от църковната церемония вижте ТУК >>

Отсъстват лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. Представители на техните партии са Росен Желязков и Костадин Ангелов, Йордан Цонев. Тук са лидерите на ПП Кирил Петков с бившия премиер Николай Денков, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, евродепутатът Кристиан Вигенин. 

Снимка: БТА

Тук е и Вселенският патриарх Вартоломей, както и чуждите делегации от 11 православни църкви, представители на други вероизповедания, в това число и от чужбина.

Снимка: БТА

Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и установено избран от клира и народа Светейши патриарх и Софийски митрополит. Това каза Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

Той обясни и каква е била процедурата по днешния избор на нов патриарх. Епископ Герасим прочете акта за избора на новия български патриарх и Софийски митрополит. След това припомни историята на българската църква и подчерта значението на вярата за съхраняването на българския дух и народ, дори и във времената, в които държавата е била поробена.

Снимка: БТА

Новоизбраният български патриарх Даниил получи инсигниите - знаците, на патриаршеското достойнство, от митрополити от Светия синод на тържествената интронизация в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Снимка: БТА

Българският патриарх, в отличие от останалите митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, които носят енголпие и кръст, носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Снимка: БТА

След което отправи своята първа молитва към Бога начело на БПЦ и за бъдещото си служение.

"Всесилни Боже, Отче на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Когото си поставил за Пастиреначалник на Твоята света Църква, Който избра Своите свети ученици и апостоли, от които ние, приемайки доброто познание, се просветихме чрез Твоя Свети Дух и се научихме да вярваме в Тебе. От тях, чрез приемството на благодатта на Светия Дух, съм поставен и аз недостойният Твой раб да ръководя духовното стадо на Българската православна църква, да наставлявам нейните членове към спасение и да ги приведа към Твоето Небесно Царство. Ти, Господи, Владико мой, настави ме в делата, за които си ме поставил, дай ми разум и ме насочвай в това велико и отговорно служение. Отвори устните на мен грешния и научи ме да се моля както подобава за всичко потребно. Ето, със страх заставам пред Тебе, предоставяйки на Твоята безкрайна милост моята смирена душа. Направлявай моя живот към тихо пристанище и ми покажи пътя, по който да вървя. Защото Ти си, Който управлява чрез слово всяка твар със силата на Твоята неизказана премъдрост. Дарувай дух на разум на моето незнание. Осени моите дела с дух на страхопочитание към Тебе. Обнови в моето сърце правия дух. Утвърди ме със силен дух против съблазните на моите мисли. Та, като съм наставляван всеки ден чрез Твоя благ Дух към полезни дела, да изпълня достойно Твоите заповеди. Нека ми бъде за спасение изпросената над мен Твоя благост. Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го приведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, Единия Бог в Троица прославян - Отец, Син и Дух Светий, сега и винаги, и во веки веков.", помоли се новият български духовен водач на БПЦ.

Снимка: БТА

Преди това с литийно шествие новоизбраният патриарх излезе от Синодалната палата и стигна до храм-паметник "Александър Невски". Събралите се миряни по пътя ми скандариха "Достоен" и го аплодираха. 

Снимка: БТА

Патриархът произнесе първото си слово начело на БПЦ, беше поздравен с реч от Вселенския патриарх Вартоломей, както и с обръщение от президента Румен Радев.

Снимка: БТА

"Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо отправяме поглед към вас с надеждата да отстоявате единството и автокефалността на нашата църква и добруването на България. Да въздигате вярата, че православната ни църква остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на своята историческа мисия - да бъде нравствена опора на нашия народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в дни на изпитания", заяви президентът. 

"На добър път" на новия патриарх пожела Вселенският патриарх Вартоломей, който го призна за достоен. На влизане в патриаршеския храм той беше освиркан от вярващи, които издигнаха плакат с напдис "Вартоломей недостоен".

Снимка: БТА

Вартоломей подчерта, че за първи път БПЦ кани на интронизация на български патриарх Вселенския патриарх.

"Приветстваме единодушно равния по чин да бъдем поканени да присъстваме лично на избора и интронизацията на първия сред вас. Едно събитие, което се случва за първи път в църковната практика. Този изключително обнадеждаващ факт дава нова перспектива в междуправославните отношения и така открива нова епоха. Тази епоха трябва е белязана от надмогване на историческите трудности на изолацията и самодостатъчността, да открием пътя за възвръщане на църковността в между православните отношения", каза още Вселенският патриарх Вартоломей.

Той подчерта и водещата роля на Вселенската патриаршия.

"Повтаряме настойчиво, дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори, което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата", каза Вселенският патриарх.

"Именно този боготворен опит на църквата донасяме днес и тук при вас, братя и чада, като вземаме лично участие във вашата радост, която е радост и тържество за целокупната, свята и съборна апостолска църква", каза Вартоломей. "Следва първенствуващият да бъде украсен с добродетелите на вярата, защото праведният живот показва правилността на учението и чистотата на действията свидетелства за божествеността на вярата", заяви още гостът. 

"Ваше блаженство, бяхте току-що избран с канонични гласове за софийски митрополит и патриарх на цяла България, украсен с правота на вярата, която гарантира красотата и благолепието на житието и твърдостта на божествените догмати, а сиянието на благочестието възвестява красотата и истината на живота", допълни той, цитиран от БТА.

Последва традиционна обща снимка с целия клир и официалните лица на стълбите на патриаршеския храм "Св. Александър Невски". 

Снимка: БТА

След църковния ритуал се състоя и военният церемониал в чест на новия патриарх, а президентът Румен Радев прие строя на представителните роти на площада пред храм "Александър Невски". Последва издигането на българския флаг.

Снимка: БТА

Прозвуча националният химн. Топовни салюти отекнаха в София в чест на новоизбрания български патриарх. На финала на продължилата повече от четири часа церемония президент и патриарх поднесоха венци пред Паметника на Незнайния воин - Даниил се прекръсти за душите на загиналите за българската държавност, а Румен Радев сведе глава.

Снимка: Булфото