Тивериополският епископ Тихон изрази неприятната си изненада от избора на Даниил за български патриарх и призна, че с него трудно ще комуникира.

Тихон даде да се разбере, че една от причините за това е и подкрепата от страна на доскорошния видински митрополит за Руската православна църква. По-рано в знак на протест и с упрека, че този избор бил на КГБ, игуменът на Гигинския манастир Никанор обяви, че напуска БПЦ и неговият патриарх е вече Вселенският Вартоломей.

"Той е дотолкова достоен, доколкото е получил мнозинството от гласовете на избирателите си. След като е получил мнозинството, то той е патриарх на България. Но аз не съм си представял такъв патриарх", призна епископът в ефира на "На Фокус" по Нова телевизия по адрес на патриарх Даниил.

Според епископа "новият патриарх е решително на страната на Руската патриаршия". 

"Той го пише. Изпрати на своите свещеници практически послание, че те трябва да бъдат на страната на Русия. Силно се надявам да не стане някакво разделение вътре и в самия Синод. Толкова диаметрално противопоставане до сега не е имало. Дано да има по-добре дни за Българската църква и повече поводи за обединение", призова той.

По думите на Тихон той е разговарял "с този човек преди 16-17 години на последния събор". "Всеки има право на някакво развитие през това време. Още повече, че той беше в Америка. А след това беше избран за Видински митрополит. Трябва да призная, това е моя вина, че не мога да намеря следно разговор с него. Не става дума да сме близки. Мъчно ще комуникирам с него", подчерта той.

"Когато се появиха имената на тримата претенденти - аз казвах, че ще бъда много изненадан, ако няма изненада. И ето че има изненада. Един иска едни, а друг - други. Така в тройката влязоха само тези, които искат едните. За другите - нито ги видях, нито ги чух", посочи той.

"Искам да съм все пак справедлив човек. Сега той има звездния си момент. Трябва да получи малко време, за да се ориентира. Аз не съм сигурен дали той си дава сметка за външно-църковните отношения, какви могат да бъдат и какви последици биха имали", изрази опасенията си Тихон.