"Със съзнанието за своето недостойнство приемам кръста на патриаршеското служение", заяви в първото си слово новият български патриарх Даниил.

Той призна, че не е имал амбицията да става български патриарх.

"Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие", заяви новият глава на Българската православна църква.

"Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес", каза още той.

По думите му в днешното объркано от умножаване на греховете ни време всички имаме нужда от живо и ясно свидетелство за божието присъствие, милосърдие и любов към нас.

"Това ни задължава в предстоящото ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, отстояване чистотата на христовите вяра и благочестие, насърчение по пътя към спасение на духовниото ни паство. В съвременния свят сме свидетели как бунтът на мнозина човеци срещу Бога води до узаконяване и налагане греха за норма в обществото. За съжаление, размиването на понятията за добро и зло, за истина и лъжа, оказва своето неизбежно влияние върху църковния народ и междуцърковните отношения", каза още патриарх Даниил. 

След церемонията и традиционната обща снимка пред патриаршеската катедрала, патриарх Неофит направи и своя коментар пред медиите.

Предметът "Религия" е много важно да се изучава, каза водачът на БПЦ, като посочи, че сега в училище тези часове са по желание и факултативно, но трябва да станат задължителни. Патриарх Даниил допълни, че тези, които изповядват друга религия, трябва да изучават своята.

"Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия", добави Даниил.

В отговор на въпрос за нуждата на младите от вяра и привличането им към църквата, патриархът посочи, че всички се нуждаем от вяра - и млади, и стари. "Нима старите, които живеят в отчаяние и в самота, не се нуждаят от подкрепа?", попита още той и допълни, че Господ е дал живота си, жертвал се е за всяка човешка душа, предава БТА.

Попитан за призива на президента Румен Радев да пази църквата от чуждо влияние и дали се притеснява от такова влияние, патриарх Даниил отговори, че в Свещеното писание чуждият - това е дяволът. А по думите му ние нямаме врагове сред човеците.

На въпрос притеснява ли се, че ще има опити за намеса, патриархът каза, че Бог е победил смъртта и дявола, така че не се притесняват.