Първата група от двадесет пожарникари от българския "Модул за наземно гасене на горски пожари с използване на превозни средства" замина днес за Гърция, за да оказва помощ в борбата с горските пожари в южната ни съседка, предава БТА.

Модулът бе изпратен от Благоевград от директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Снимка: БТА

За трета поредна година участваме в инициативата на Европейската комисия за предварително разполагане на екипи в страни, които са изложени на по-висок риск от горски и полски пожари, каза пред журналисти гл. комисар Джартов.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Той посочи, че българският екип ще бъде разположен на летището в Солун, а първата група ще остане в Гърция до средата на следващия месец, когато ще бъде направена ротация с други 20 служители.

Снимка: БТА

Към момента изпращането на модула има по-скоро превантивен характер, въпреки че в Гърция сравнително рано започнаха пожарите, отбеляза гл. комисар Джартов. Модулът включва пожарникари от дирекциите в Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Добрич, от Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В модула има и двама представители на Столична община, като за първи път правим това взаимодействие заедно, от гледна точна на изпращане на наш модул в чужбина структуриран по този начин, каза още директорът на ГД ПБЗН.

Снимка: БТА

Екипите заминават и с техника - два пожарни автомобила и пикап, който е получен миналата година, финансиран със средства от Европейската комисия и предназначен за модула за гасене на горски пожари, посочи гл. комисар Джартов.

Снимка: БТА

Във връзка с оценката на работата на българския модул в Гърция, директорът на ГДПБЗН отбеляза, че тя винаги е много висока.

Предвид това, че при пожара миналата година, най-големият пожар в Европа, нашите момчета работиха заедно с гръцките колеги, което всъщност е тяхната оценка за това, че имат доверие на нашите служители, че могат да работят с тях на място там, където е най-трудно и най-опасно, посочи гл. комисар Александър Джартов във връзка с участието на български екипи в гасенето на пожара край Александруполис.

За натрупания опит и работата на българския модул инспекторът в Четвърта РСПБЗН Николай Маринов, който за четвърти път заминава с модула в Гърция, разказа, че през миналата година българските пожарникари са се справили с много произшествия.

Снимка: БТА

При второто предислоциране, когато беше големият пожар в района на Александруполис, имаше доста селища, които трябваше да евакуираме, имаше хора, които бяха застрашени, техните домове също, и мисля, че се справихме отлично и показахме доста добри качества на българската пожарна, каза инспектор Маринов.

В екипа се включват и пожарникари, за които това е първа мисия в южната ни съседка. Сред тях е и началникът на група "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДБПЗН - Добрич, ст. инспектор Калоян Младенов.

Пред журналисти той каза, че първата цел е да опознаят правилата на базата, в която ще бъдат, както и конкретните задачи.

Ситуацията там не е никак приятна, има прекалено много горещини, пожари, заради което ние отиваме да помогнем на колегите от Гърция, и най-важното - да представим България по подобаващ начин, посочи ст. инспектор Младенов.

Снимка: БТА

За първи път тази година в модула се включват и служители на Столичната община. Нашите служители са в две групи - в първата са двама, в следващата ще отидат още двама, те ще действат в екип заедно с нашите горски пожарникари, каза пред журналисти директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към СО Красимир Димитров.

Вече е проведен курс на служителите на дирекцията от ГДПБЗН. Те са преминали и различни курсове, спасители са по професия, подготвени са с техника и сега ще влязат заедно с екипите, за да осъществим тази мисия, това, което правят пожарникарите, това ще правят и нашите служители, посочи Димитров.