В Синодалната палата започна броенето на бюлетините от балотажа или от втория тур за избор на български патриарх и Софийски митрополит от делегатите от Патриаршеския избирателен църковен събор, предаде БТА.

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх. Това показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той се провежда в Синодалната палата в София.

Резултатите от гласуването бяха съобщени от наместник-председателя на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий, и той обяви, че ще има втори тур.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий са гласували 64-има делегати. Видинският митрополит Даниил е получил 51 гласа. Ловчанският митрополит Гавриил е бил подкрепен от 19 делегати. Има и четири недействителни бюлетини. В Събора участват 138 делегати.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур.