Припадък на един от присъстващите официални гости беляза патриаршеската церемония.

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите мл. лейт. инж. Петър Велчев припадна по време на интронизацията на патриарх Даниил, съобщи Нова телевизия.

Велчев е и диабетно болен и беше изнесен на носилка.

Първа помощ му оказа проф. д-р Костадин Ангелов, който е сред представителите на ГЕРБ.

На видно място в храма един до друг бяха тримата първи държавници по сан - председателят на Народното събрание Рая Назарян, президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев. 

Тук са министри от служебния кабинет, началникът на отбраната, военният и вътрешният министри, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и бившият премиер и бивш монарх Симеон Сакскобургготски, към когото патриархът в словото се обърна с "ваше величество". Сакскобургготски беше довел и внука си Борис. Тук е и кметът на София Васил Терзиев, както и главният мюфтия.

Снимка: БТА

На влизане в храма вярващи освиркаха Вселенския патриарх и издигнаха плакат с надпис "Вартоломей недостоен".

Снимка: БТА

Сред присъстващите дипломати беше руският посланик Елеонора Митрофанова, но не и лидерите на двете първи парламентарни сили - ГЕРБ и ДПС.

Бойко Борисов и Делян Пеевски не дойдоха на интронизацията на новия български патриарх Даниил, но изпратиха свои представители. 

Снимка: БТА

Тук бяха много депутати от ГЕРБ, сред които Росен Желязков, Тома Биков, Деница Сачева и Костадин Ангелов, както и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. 

Снимка: БТА

На церемонията присъстват лидерът на ПП Кирил Петков, бившият премиер Николай Денков и кметът на София Васил Терзиев. Тук е и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Гости са и много депутати от различните парламентарни групи и евродепутати, сред които Кристиан Вигенин.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА