Няма опасност за населението, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов. Димов уточни, че р. Мартинка тече между селата Брод, Райново и Злато поле.

Вследствие на скъсаната дига на река Мартинка бяха залети огромни площи – землища с над 2000 дка. Потопени са и малки постройки.

Милиони кубически метра вода в момента се изливат през скъсаната дига. Водният поток отнесе няколко фургона на строителна фирма.

Специалистите на електроразпределителното дружество ЕВН се опасяват, че стихията ще събори електрическите стълбове. Затова вече е спряно и захранването, където има опасност, съобщава в. "Марица".

Пътят към Райново е отцепен, защото е пропаднал
. На място са пристигнали много екипи на пожарната и полицията. Засега няма залети къщи, пострадали и бедстващи хора.

Пробивът на дигата реши проблема с оттичането на прелелите води на р. Мартинка, които можеше да залеят къщи в Злато поле,
посочи Димов.

Той съобщи че хора са били евакуирани, но след като е преминала опасността са се върнали по домовете си.

По-рано заради критичната обстановка край Злато поле ръководството на община Димитровград обмисляше варианта нарочно да бъде скъсана дигата на р. Марица, за да се оттекат водите на Мартинка.

Кметът Иво Димов коментира и вчерашното наводнение в село Странско. Според него скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско.

В потопеното село започнаха възстановителни работи. В понеделник ще бъдат описани и щетите, съобщи БНР. Пострадалите хора са подслонени в детската градина, като им бяха раздадени топла храна и завивки.

Остава опасността от приливането на язовира край свиленградското село Лозен. Снощи беше укрепена допълнително язовирната стена и превантивно бяха евакуирани 30 души.

Общините по поречието на река Марица са направили организация при евентуално преливане на реката.

Обявен е оранжев код – „Риск за тревога” на река Марица при Свиленград, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Нивото на водата при Свиленград е близо 4 метра при критичните стойности от 7 метра.

Вчера вътрешният министър Йордан Бакалов инспектира дигите край Марица и според него те са здрави и могат да посрещнат голямата вълна.

Кметът на община Свиленград инж. Георги Манолов обаче заяви, че няма информация за скъсана дига на река Марица. „Не е вярно. Няма никакъв проблем, който в момента да е неразрешим, така че всичко останало са слухове и не прави чест на този, който ги пуска”, заяви Манолов.

Обстановката започна да се нормализира след като в събота половината страна бе под вода. Вижте повече >>>

Днес бяха погребани жертвите на наводненията в събота в Бургас. Понеделник е ден на траур в морския град.

Анкета: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?