Това каза в приветственото си слово извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Н. пр. Анатолий Макаров по повод 140-годишнината от Освобождението на София от турско робство.

„Нека вечно живее руско-българското приятелство. За мен е голяма чест да представям Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското иго. Събитията от преди 140 години не са били подарък, а заслуга – резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски войни, поставили на карта най-скъпото си – живота си заради бъдещето на братския български народ“, заяви още Макаров, цитиран от Фокус.

По думите му днес понякога може да се чуе, че не бива да се живее с миналото, че е крайно време да се зареже благодарността към руските освободители и да се премине към новите идеали.

„Но какво би представлявала съвременна България, ако не бяха решителните действия на император Александър II? Нали въпреки масовите настроения в полза на поробените славянски народи, ходили из Европа през 17-те години на 19 век, само руската империя намира смелостта да провъзгласи открита война срещу Османската империя. Тази война е била благородна и съзидателна, а победата в нея е станала наша обща“, допълни посланикът.

Според него да помним подвига на нашите предци не означава да живеем с миналото.

„Това означава да бъдем благодарни потомци, достойни за свободата и щастието, извоювани с цената на многохилядни жертви. Нека да бъдем грижливи към нашата обща история, скъпи приятели. Нека всяка година пред този монумент се събират хора, за да почетат паметта на загиналите войници. Нека вечно живее руско-българското приятелство“, каза още Анатолий Макаров, след като поднесе венец пред паметника на ген. Гурко.

Вижте снимки >>

В края на миналата година президентът Румен Радев съобщи, че руският му колега Владимир Путин няма да посети България на 3 март 2018 г., за когато го е поканил. Поводът е навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България.

Радев заяви, че Путин е приел поканата със задоволство, но тъй като изборите за президент в Русия са на 18 март, се извинил, че най-вероятно няма да може да дойде точно на 3 март.

"Не знам защо трябва да подчиняваме нашия исторически календар на политическия", така пък той отговори на въпроса дали е удачно руският президент да идва в България по време на европейското председателство.