Тя и председателят на АБВ Георги Първанов дадоха брифинг след втория кръг разговори, който се проведе днес.

Окончателното решение ще бъде взето на заседание на ръководните органи на двете партии.

Нинова съобщи, че Радев е номиниран в областите: Габрово, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора, София област, Сливен, Смолян, Ловеч, Плевен, Русе, Видин, Бургас.

Разбира се, това не приключва въпроса“, подчерта Нинова и обясни, че от БСП ще проведат Национален съвет, на който ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване всички номинирани досега - 6+2.

Окончателното решение при нас в БСП е на Националния съвет“, подчерта Нинова, цитирана от "Фокус".

Пленумът беше насрочен за неделя, но вчера от партията го отложиха за неопределена дата, докато бъде изпълнено законовото изискване ген. Радев да бъде освободен като командир на ВВС след указ на президента.

По-рано днес правителството прие оставката на Радев и премиерът Бойко Борисов разпореди предложението до държавния глава да издаде указ да бъде придвижено максимално бързо. Възможно е той да го направи още днес.

"Направихме своите компромиси, както е редно в едни преговори, водени от доброто желание да имаме силна, убедителна кандидатура от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури - моята и на г-н Ивайло Калфин", заяви на свой ред Георги Първанов.

На въпрос защо все пак се е отказал сам да се кандидатира, той отговори, че вярва, че ген. Радев ще е по-добър президент.

По думите му кандидатурата на Радев е силна и има всички шансове да спечели президентските избори, затова поздравява Нинова за номинацията му.
Генералът е равноотдалечена непартийна кандидатура, не се е занимавал с политика, заяви още лидерът на АБВ и посочи това като негово предимство.

"Ще му помагаме с каквото можем, без да го задушаваме в обятията си", добави Първанов.

Двете партии са се разбрали още, че фигурата на вицепрезидента трябва да бъде обсъждана след избора на кандидата за президент, защото и той трябва да участва, предаде БТА.

"По тази логика ние трябва да предложим вицепрезидент, но няма да го направим, няма да търсим баланс в този смисъл на думата, ще предложим това да свърши кандидатът за президент", каза Първанов.

Формулата за явяването на предстоящите избори за държавен глава ще бъде коалиция от партии.

"Целта ни е да предложим на българския народ алтернатива на това, което виждаха досега в лицето на Росен Плевнелиев", каза още Нинова.

По повод отказа на „Движение 21“ да продължи преговорите за обща кандидат, тя припомни, че още преди 10-тина дни е изразила съмнение, че те ще имат резултат. Причината била, че Татяна Дончева поставила своето име за кандидат за президент, а това не било приемливо за БСП.

Нинова коментира и думите на Дончева, че ген. Радев е номинация на бизнес кръг, свързан с оръжейното лоби, който трябва да изчисти сметките на партията.

Чухме днес нейната позиция. Очевидно, че и в тази кампания няма да се промени грозната българска практика да се води черна и мръсна кампания по време на избори. Ние в такава кампания няма да влезем, в стил Татяна Дончева", категорична беше Нинова.

Първанов също каза, че влизат в кампания, в която със сигурност ще има подобни "тежки, нелицеприятни, груби обвинения и подмятания".

"Компромати ще има много, ако някой има нещо да каже, да го каже поименно, с фактите, за да се отговаря", подчерта той.

В отговор на въпрос, Корнелия Нинова уточни потвърди, че членовете на Изпълнителното бюро Юрий Асланов и Костадин Паскалев са подали оставки вчера, но изтъкна, че те няма да бъдат приети. Двамата бяха обвинени, че работят за кандидатурата на Мая Манолова и срещу ген. Радев - номинация на самата Нинова.