Това стана в началото на днешното заседание на правителството, когато беше прието такова предложение, внесено от военния министър.

Премиерът Бойко Борисов директно заяви пред камерите на медиите:

Чух упреци, а да правим извънредно заседание на МС за такава точка не виждам абсолютно никакъв смисъл“.

Той предложи да се мине направо на точката и тя да бъде приета по-бързо.

Вече е минала, да отиде при президента. Да стане максимално бързо, обърна се след това Борисов към министър Николай Ненчев, цитиран от "Фокус".

Още в събота министър-председателят обяви, че е приел оставката на началника на ВВС, за когото се очаква да бъде номиниран от БСП и АБВ за кандидат-президент. Министър-председателят заяви, че документите са изпратени по най-бързия начин за подпис на президента.

"Надявам се да се държи като генерал. Пожелавам му успех в политическото поприще. Затова го освобождаваме по най-бързия начин, за да може да си води кампанията. Ние можеше да го мотаем толкова, че да не може да се яви на избори. Но с министъра решихме още същия ден да се изпратят документите при президента”, подчерта тогава Борисов.

В президентската администрация е бил получен така нареченият съгласувателен документ за оставката на ген. Радев и без никакво бавене той е върнат обратно с положително становище в Министерството на отбраната, каквато е процедурата.

Така днес правителството прие предложението на военния министър за издаване на президентския указ.

Очаква се държавният глава също да не го бави, тъй като решението вече е съгласувано с МО. Това може да стане още днес.

Междувременно вчера от БСП обявиха, че отлагат заседанието на Националния си съвет, което беше предвидено за неделя и на него трябваше да се вземе решение за кандидат-президента. От столетницата се мотивираха, че двама от номинираните - ген. Радев и омбудсманът Мая Манолова, по закон не могат да бъдат издигнати, докато са на постовете си, а всички кандидати трябвало да имат равни права.

Днес се провежда нова среща между БСП и АБВ за договаряне на обща кандидатура, която най-вероятно ще е именно Радев.

Преди разговорите зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира пред bTV

"Ген. Радев е много силна кандидатура в чисто човешки и управленски план и той днес е нужното решение, доброто решение за България и левицата е на път да го реализира".

По думите му всякакво бавене на освобождаването му от поста след подадената оставка в края на миналата седмица е грешка на управляващите, защото създават впечатление, че генералът ги плаши.

В същото време лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която вчера отказа повече да преговаря с БСП за обща кандидатура, директно заяви, че ген. Радев е номинация на бизнес кръг, свързан с оръжейното лоби, който трябва да уреди сметките на партията.