Двамата са потвърдили желание да се включат като кандидат-президенти на БСП, каза на пресконференция евродепутатът Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Партията вече обяви шест номинации: самата Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова и ген. Румен Радев.

Запитана дали подалият оставка шеф на ВВС гененал ще бъде поканен на заседанието на Пленума на БСП в неделя, заедно с останалите номинирани, евродепутатката отговори:

Ако президентът подпише указа и се спазят всички условия – да. Но, до този момент, въпреки доста дефинитивното изявление на министър-председателя, че няма да създава пречки, тази процедура все още върви”.

Йотова подчерта, че до този момент решението на ИБ е, че отива на преговорите с АБВ утре с 8-те номинации. По време на разговорите ще бъде поставен и въпросът с вицепрезидента и формулата, като категоричното становище на БСП е за коалиция.

Вчера от АБВ заявиха, че са все по-близо до обща кандидатура, след като лидерът им Георги Първанов вече се изказа ласкаво за ген. Радев, номиниран лично от лидера на БСП Корнелия Нинова.
По-рано днес и Йотова заяви пред Нова телевизия, че би заложила на профила на генерала.

Дончева щяла да се кандидатира

Йотова коментира и мотивите на партията на Татяна Дончева "Движение 21” да се откаже от преговори за обща кандидатура. Евродепутатката каза, че не е имало дори намек за това и са очаквали утре да се видят на преговори. По-коректно щяло да бъде това да се случи, но чевидно самата Дончева разбрала, че няма как да бъде обща кандидатура.

Това е потвърждение на тезата, че Дончева сама ще се кандидатира за президент. Само за няколко седмици БСП от потенциален партньор очевидно се превърна в опонент”, добави Йотова.

От БСП все пак смятали, че с "Движение 21” могат да се водят разговори за създаване на честна атмосфера и противодействие за купуване на гласове.

"Твърдо сме решили да спечелим тези избори и да излъчим печелившата президентска двойка, да променим модела на управление в страната и президентските избори ще бъдат отключващия момент за това. Смятам, че ще бъде създаден широк ляв и центристки фронт“, каза още Илияна Йотова.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Дали е сигурно, че левицата ще има общ кандидат

АНКЕТА: Очаквате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент?