От 24 присъстващи членове на ВСС за единия кандидат за апелативен прокурро Венцислав Андреев гласуваха 4, а за другия - Стойчо Ненков – 6. Останалите 14 бюлетини бяха недействителни.

Фаворит за поста беше досегашният апелативен прокурор на София Вичо Вичев, който се кандидатира за поста за втори път. Вчера обаче той оттегли кандидатурата си, след като срещу него започна проверка за използване на фалшив документ по дело за бащинство, което негова колежка води срещу него.

„Г-н Вичев имаше успешен мандат, не крия, че щях да подкрепя него", коментира 
главният прокурор Борис Велчев. "Винаги има развихряне на страсти когато наближат избори в съдебната власт. Вероятно сме свидетели на поредния епизод", добави той, цитиран от БТА и "Фокус".

Още преди гласуването във ВСС той увери, че няма фаворит сред останалите кандидати за поста и не коментира публикациите за тях.
"Практически не познавам нито един от двамата, нямам наблюдения. Днес четох материалите и от пресата, не мога да кажа дали са истина или не. Не мога да нарека никой компрометиран", каза главният прукорор.

На излизане обаче Велчев бе по-категоричен: "Отговорът на Венци Андреев относно скандала с Емил Милев и Ангел Дончев (други двама прокурори - бел. ред.) ми се стори неубедителен, както и концепцията на другия кандидат Стойчо Ненков”, каза той.

За Андреев се знае, че е предупредил прокурора Емил Милев, че срещу него се води проверка на имотното му състояние и че телефонът му се подслушва. По делото за принуда срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев, който получи тригодишна условна присъда, и Андреев, и Милев потвърждават за разговорите си.
Пред съда Андреев признава: "Емил ме помоли да му ходатайствам, тогава имаше тези дела за "половин фас цигара" наркотици и които ги прекратявахме, и ме помоли един колега да прекрати делото, защото това бил син на някаква служителка от ДСК, която му обещала да му рефинансира кредита на по-ниска лихва, и ме помоли да се произнесат за проблема на сина й", цитира го "Капитал".

Днес преди избора, запитан за този случай, Андреев заяви, че поднесената информация е интерпретирана. След това той обясни, че служители на МВР са го помолили да предупреди Милев, че проверяват имотното му състояние и подслушват телефоните му.

Освен това името на Андреев нашумя покрай сина му - 21-годишния Бисер, който беше обвинен за прегазването на мъж и жена на столичния бул. "България". Лично Борис Велчев разпореди делото да се гледа във Варна, защото "не е естествено и нормално", при положение че Венцислав Андреев работи в София.

ВСС обаче избра Даниела Иванова за председател на Специализирания апелативен съд, съобщи БТА. Изборът се състоя след балотаж между нея и Румяна Илиева. Иванова получи 14 гласа от членовете на съвета, а Илиева - 9. След избора Даниела Иванова коментира пред журналисти, че съдът ще бъде независим и ще работи за спазване на разумни срокове при решаване на делата и за публичност в работата на съда.