Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), ще се състои между 18 и 21 юни в три града в Украйна - Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.

Темата на тазгодишното издание на срещата е "Медии и общност", а събитието ще се проведе в хибриден формат - на място и чрез онлайн видеовръзка.

Срещата ще бъде открита в Националния пресклуб на БТА в Одеса от генералния директор на Агенцията Кирил Вълчев. Приветствие към участниците онлайн ще отправи вицепрезидентът Илияна Йотова. На откриването са поканени: Олег Кипер, председател на Одеската областна военна администрация, Украйна; Геннадий Труханов, кмет на Одеса; Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина, България; Светослав Иванов, генерален консул на България в Одеса; Мария Попова, представител на омбудсмана на Върховната Рада на Украйна по правата на човека в Одеска област, Украйна. В откриването на форума ще се включи онлайн също и Сергий Череватий, генерален директор на украинската национална информационна агенция "Укринформ".

На форума - присъствено и онлайн, участие ще вземат журналисти от 14 държави, включително България. Общо 23 журналисти от 18 българоезични медии по света ще участват на форума. Представители на 13 български медии също ще се включат в дискусията.

Първият дискусионен панел на 19 юни е озаглавен "Българите по света в медиите". Модератор ще бъде Живка Милова, главен редактор на електронното издание "БГ Фактор", Кипър. В него участие ще вземат: Аня Терзивец, шеф-редактор на редакцията по въпросите за националните малцинства и водеща на предаването на български език "Гласът на българите" в гр. Одеса, Украйна; Ася Пенчева, кореспондент на БНР в гр. Русе, България; Габриела Наплатанова, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), България; Десислава Ризова, старши репортер в "БТВ Медиа Груп" ЕАД, България; Евгени Веселинов, главен редактор на "BulgariCA", Калифорния, САЩ; Иван Узунов, председател на "Български Хъб Айндховен", Нидерландия (онлайн); Максим Майер, управител на "БГЛОБАЛ МЕДИА" ЕООД, България (онлайн); Светлозар Момчилов, главен редактор на в. "България СЕГА", САЩ (онлайн).

Вторият дискусионен панел, озаглавен "Знанието за род и език в българските медии", ще се състои на 20 юни в Болград, Украйна. Негов модератор ще е Ясен Дараков, главен редактор на изданието "BG Voice", САЩ. В панела ще участват: Александрина Христова, директор на дирекция "Международни новини" в Нова Броудкастинг Груп" ЕООД, България; Вера Христова, главен редактор на публицистични предавания за българската общност по Словашката обществена телевизия, Словакия (онлайн); Дора Костова, главен редактор на вестника на българите в Украйна "Роден край"; Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия в Габрово, България (онлайн); Милен Митев, генерален директор на Българското национално радио (БНР), България; Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот "Хемус", Унгария (онлайн); Снежана Скорич, директор на Болградската гимназия "Г. С. Раковски" в Болград, Украйна.

Третият дискусионен панел ще се състои на 21 юни в Измаил, Украйна. Той е озаглавен "Науката и университетите в българските медии", а негов модератор ще бъде Евгения Друмева, заместник генерален директор на БТА. Участници в дискусията са: Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", гр. Варна, България (онлайн); Проф. д-р Георги Вълчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", гр. София, България; Проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет, гр. Варна, България (онлайн); Проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет, гр. Варна, България (онлайн); Ива Дойчинова, програмен директор на Радио "Фокус", България; Проф. д-р инж. Пламен Кангалов, ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", гр. Русе, България (онлайн); Проф. д-р Ярослав Кичук, ректор на Измаилския държавен хуманитарен университет, гр. Измаил, Украйна.