Стресогенният начин на живот, нарушеният здравословен хранително-диетичен режим, повишената консумация на алкохол и стимулиращи вещества, намалената физическа активност и липсата на качествен сън са фактори на модерността, които допринасят за нарастващото засягане на хипертонията сред младите хора в детеродна възраст. Някога високото кръвно налягане и захарният диабет тип 2 се считаха за болести на възрастните, но днес все по-млади хора започват деня си с една или повече таблетки.

Въпреки че мъжете често страдат от хипертония на по-ранна възраст, жените изравняват статистическата крива по време и след настъпването на менопауза. Но какво се случва, когато жената забременее? Както влизането в бременността с хипертония влияе на здравословното състояние на плода и на неговото развитие, така и ролята на хипертонията в бременността е от съществено значение за здравето и благополучието на бебето и майката. При всички случаи, за да осигурите здравето на себе си и на своето бебе, високото кръвно налягане е важно да се лекува преди, по време и след бременността. Защо?

Видове високо кръвно налягане по време на бременността при жени, които не са хипертонички

Гестационната хипертония представлява високо кръвно налягане, което се развива по време на бременността. Започва след 20-ата седмица от забременяването и обикновено пациентката няма други симптоми. В много случаи тази хипертония не вреди на жената или на бебето, и изчезва в рамките на 12 седмици след раждането. Въпреки това гестационната хипретноия повишава риска от високо кръвно налягане в бъдеще. Ако стане тежка, може да доведе до преждевременно раждане или ниско тегло на бебето. Някои жени с гестационна хипертония развиват прееклампсия - по-сериозен вид на високо кръвно налягане по време на бременност.

Хронична (скрита) хипертония има при високо кръвно налягане, което започва преди 20-ата седмица на бременността или преди жената да забременее. Понякога тя е налична дълго време преди забременяването, но за нея не се знае, докато не започне по-често измерване в хода на женските консултации. Понякога хроничната хипертония също може да доведе до прееклампсия.

Прееклампсията е внезапно увеличение на кръвното налягане след 20-ата седмица на бременността. Обикновено се случва в последния триместър. Прееклампсията е състояние, което често включва и признаци на увреждане на някои от органите на жената, като черния дроб или бъбреците. Признаците могат да включват протеин в урината и много високо артериално налягане. Прееклампсията може да бъде сериозно и дори животозастрашаващо състояние за живота на бременната и нейното бебе.

Ако прееклампсията стане достатъчно тежка, за да засегне функцията на мозъка и предизвика припадъци или кома, това се нарича еклампсия. В редки случаи симптомите на прееклампсия може да не се проявят след раждането. Това се нарича следродилна прееклампсия и освен с високото си кръвно налягане се характеризира с високи нива на протеин в урината. Ако този вид прееклампсия стане по-тежка и причини припадъци, се нарича следродилна еклампсия. Друго сериозно и, за щастие, рядко състояние е синдром HELLP, който е изключително сериозен и касае жена с прееклампсия, при която е настъпило увреждане на черния дроб и кръвните клетки.

Кои жени са под риск от развитие на високо кръвно налягане по време на бременността?

Разбира се, на първо място, това са жените с хронична хипертония или хронично бъбречно заболяване, настъпило преди забременяването. Онези, които вече са имали история на прееклампсия в предходна бременност, също са под висок риск. Под такъв са и жените под 20 години или навлезлите в перименопауза - над 40 години.

Рискови за развитие на високо кръвно налягане са също жените с многоплодна бременност, тези, които имат семейна история на хипертония по време на бременността и бъдещите майки с диабет или лупус.

Има ли симптоми високото кръвно налягане през бременността?

Високото кръвно налягане обикновено няма симптоми. Бременните най-често разбират за хипертонията при измерване в дома си или при консултация. Прееклампсията обаче има някои ясни симптоми, които - изолирани, могат да се дължат и на други състояния.

Протеинурията (твърде много протеин в урината) е един от основните лабораторни симптоми на прееклампсия. Подпухналото лице и ръце са също явен белег. По отношение на оточните крака може да се каже, че като чест симптом в бременността, не винаги самите те, изолирани, са признак за проблем. В съчетание с обща подпухналост обаче трябва да се обърне внимание.

Други, неспецифични симптоми на прееклампсия могат да бъдат главоболие, което не отминава, проблеми със зрението, включително размазано зрение или виждане на петна, болка ниско в корема отдясно и затруднено дишане.

Еклампсията може да предизвика също така припадъци, гадене и повръщане, както и слабо отделяне на урина. При синдрома HELLP може да се наблюдава кървене, лесно посиняване на меки тъкани по тялото, чувство за крайно изтощение и чернодробна недостатъчност.

Какви проблеми може да причини високото кръвно налягане по време на бременността?

Високото кръвно налягане по време на бременността може да доведе до усложнения като:

  • Отделяне на плацентата от матката;
  • Забавен растеж на плода, причинен от липса на хранителни вещества и кислород;
  • Преждевременно раждане;
  • Ниско тегло на бебето при раждане;
  • Увреждане на бъбреците, черния дроб, мозъка и други органи, както и кръвоносната система;
  • Повишен риск от сърдечно заболяване.

Как се лекува високо кръвно налягане по време на бременност?

При установено високо кръвно налягане мониторирането на състоянието на майката и плода се извършва по-често от обичайните прегледи, за да се намали рискът от усложнения. Често, когато не се говори за прееклампсия или HELLP синдром, могат да се дадат някои съвети, като често мерене на артериалното налягане в домашни условия; проследяване на активността на бебето (колко често рита в корема), промяна на физическата активност, адаптирана за съответната жена, прием на безопасни за плода медикаменти. Понякога, при завишен риск от прееклампсия се препоръчва във второто тримесечие приема на ацетилсалицилова киселина и разбира се, чести консултации.

Ако бременната има еклампсия, синдром HELLP или тежък случай на прееклампсия, вероятно ще трябва да бъде хоспитализирана. Наред с медикаментозното болнично лечение лекарите могат да препоръчат преждевременно раждане в зависимост от това колко е сериозно състоянието, възможните за майката и детето рискове и в кой период на бременността се намира жената.

Самите симптоми на прееклампсия могат да продължат след раждането, но обикновено изчезват в рамките на 6 седмици.