Мотото бе - всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем - потапяйки се в духа на човечността и българщината.

Повече от 20 скари запушиха още от рано сутринта, за да посрещнат многобройните гости, които тази година поставиха свеобразен рекорд по посещаемост.

"Към момента са не по-малко от 8 хиляди, съдейки по заетостта на хотелската база на територията на общината и туроператорите, които изпратиха автобуси", каза кметът на Априлци д-р Младен Пелов пред БНТ.

"Най-хубавата сланина се получава при нас, защото храним прасетата си с чиста храна - коприва, тикви, картофи. Освен това ние си мелим брашното от царевица и жито", разказа местният производител Цонка Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна още, че когато пиете ракия със сланина за мезе няма как да се напиете. Освен това животинския продукт е подходящ да се консумира с всяка гозба

Освен многобройните кулинарни конкурси, днес бяха представни и много нетрадиционни ястия за опитване като баници със сланина и лучници със сланина.

Най-голямата атракция в Априлци беше "Бабина гозба". Рецептата е автентична, предава се от поколение на поколение.
"Гозбата се готви на бавен огън, два часа, в тава с диаметър над метър и половина диаметър - разказва баба Пенка. 20 кг. сланина се изпържва и се махат пръжките. Следа това 30 кг. праз лук и 500 яйца."

Най-задавания въпрос днес бе колко трябва да се вари греяната ракия и сланината за скара с кожа ли да бъде или без.

"Категорично с кожа сланината е по-добра. Кожата придава един специфичен вкус, който е неповторим", казва Тотко Съев.

"Греяната ракия трябва три пъти да заври, защото иначе удря в главата, ако не заври хубаво и се слага на 1 л. около 6 до 7 лъжици захар", обяснява Владимир Станев.

Празникът завърши с хора, в които се включиха и гостите на Априлци.