Това съобщи директорът на "Булгаргаз” Димитър Гогов за БНР, който преговаря за нов 20-годишен договор в руската столица.

Днешните преговори на Гогов в „Газпром” се явяват продължение на разговорите от вторник на руския вицепремиер Виктор Зубков в София, по време на които от българска страна беше поставен въпросът за отпадане на посредниците при доставките и за възможността да поевтиняване на руския газ за България.

От посочените тогава данни стана ясно, че синьото гориво поскъпва съществено, докато достигне до крайните потребители. България очаква намаляване на тази цена след отпадането на посредниците, за което и ще настоява по време на днешните преговори по новите договори. Според руски енергийни експерти това обаче едва ли ще стане, преди да изтекат сроковете на сега действащите споразумения.

След срещата директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов отговори така на кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов дали е поставян въпросът за отпадането на посредниците: "Поставили сме въпроса страни по договора да бъдат "Газпром експорт" и "Булгаргаз". Обсъждахме възможността "Булгаргаз" и "Газпром" да сключат дългосрочен договор, с който да изпълнят написаното в меморандума от 2006 година, т.е. да имаме доставки на руски природен газ до края на 2030 година."