Този разчет на НОИ е даден на социалните партньори по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), посветен на пенсионната реформа, предаде „Фокус”.

По-рано днес вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов  заяви, че осигуровките трябва да станат 40%, за да се решат проблемите на системата.

Пламен Димитров, вицепрезидент на другия голям профсъюз - КНСБ,  обясни след заседанието, че синдикатите предлагат още следващата година да бъдат увеличени с 2 процентни пункта осигурителните вноски, които бяха намалени от началото на 2010 г. Според профсъюзите така ще се стабилизира финансово осигурителната система и ще може да бъде гарантирано 65 процента заместване на доходите от труд. Те настояват един процентен пункт от увеличението бъде пренасочен за фонд „Безработица”, който в момента е в дефицит, а другият пункт да е за фонд "Пенсии" на НОИ.

Синдикатите предлагат още да бъде криминализирано неплащането на пенсионните вноски подобно на неплащането на данъци и такси в други страни. Това е и предложението на министерство на труда.
То обаче не се приема от работодателите.
Чуха се тези да се криминализират работниците, които не идват на работа, каза в ответ на синдикалното предложение Васил Велев, председател на Асоциацията за индустриалния капитал, предаде БТА.

Не бе постигнато съгласие и по условията за пенсиониране, предаде БГНЕС.
От името на работодателите Васил Велев заяви, че увеличаването на осигурителния стаж и възрастта при пенсиониране, няма алтернатива. Мотив за това според него е демографската криза в страната. Пламен Димитров от КНСБ коментира обаче, че синдикатите са против и няма да се съгласят с подобно увеличение.