Пред журналисти той изтъкна изпълнителността на жените и техните професионални качества, предаде БТА. Към момента в поделенията на армията има добър климат за успешната професионална реализация на жените военнослужещи, посочи Симеонов, според когото естествено БА се нуждае от жени военнослужещи.
Като проблем Симеонов посочи, че когато жена военнослужещ излезе законово в отпуск по майчинство, документите към момента не разрешават на командирите да назначават на мястото й друг военен. Когато броят на такива жени нарасне, командирите изпитват затруднения.
По думите на Симеонов в сухопътните войски 189 жени са в такъв отпуск. Никой от висшето военно ръководство не е против жените в армията, напротив, правим всичко възможно те да се адаптират по най-добрия и бърз начин, каза още генералът. 
Той отбеляза, че към момента за жените има ограничения само за две армейски професии - службата на подводници и в гвардейската част. Тези ограничения са съобразени с физиологичните особености на жените, за да няма увреждане на детеродните им функции, посочи Симеонов.
Не смятам, че в 21-и век може да стои открит въпросът дали жените да служат, по-скоро трябва да стои въпросът как и къде да служат във въоръжените сили, изтъкна министърът на отбраната Николай Младенов на открития семинар.
От 1995 г. се допускат жени на служба в армията в България, припомни Младенов, според когото наближава моментът, когато в армията ще има жени генерали. Основният практически въпрос е по какъв начин даваме на жените, посветили се на националната сигурност, такова качество на живот и възможности за развитие и обучение, които не ги карат да се чувстват пренебрегнати във въоръжените сили, посочи министър Младенов.
Заместник-председателят на НС Лъчезар Иванов посочи, че с професионализацията е нараснал броят на жените военнослужещи и тяхната роля в армията. Иванов открои като тенденция  присъствието на жените на най-високи нива в процеса на взимане на решения.