Това предава сръбският информационен сайт “Прес“, цитиран от БТА, на която се позова Радио България. Работещите в над десетте компании, собственост на Ковачки, вече от няколко месеца не са получавали заплати.
Компаниите са в тежко положение, тъй като Ковачки ги стопаниства лошо, посочва “Прес“. Като пример изданието посочва случая с фабриката “Металац“ в Иваница, която е собственост на компанията “Булцвет“ на Ковачки, където работещите обявиха, че ще стачкуват, тъй като не са получавали заплати от три месеца.
“Прес“ посочва, че Агенцията за приватизация ще направи извънредна проверка в “Металац“. Освен споменатото предприятие сайтът посочва, че Ковачки притежава в Сърбия и предприятията “Траял“ в Крушевац, “Нова гума“ в Рума, “Вулкан“ в Ниш, “Сърбиянка“ във Валево, “Фопа“ във Владични Хан, “Невенка“ в Лесковац, “Хладняча“ в Тител, фабриката за хартия “Божа Томович“ в Чачак, въгледобивната мина Ковин и вестникарското предприятие “Победа“.
“Прес“ пише, че 45-годишният Христо Ковачки е един от най-богатите българи и един от 1000 най-богати хора в Централна и Източна Европа. Той е най-големият български инвеститор в Сърбия, който в около 15 купени фирми дава работа на около 8000 работници, посочва “Прес“.
Сайтът отбелязва, че в средата на ноември Ковачки е бил обвинен в България за тежки данъчни нарушения и за имуществени измами.
Макар че в Агенцията за приватизация не можаха да потвърдят, че зад българските фирми, които станаха собственик на сръбските предприятия, се крие бизнесменът Ковачки, работещите обвиняват именно него, че унищожава сръбската икономика, пише “Прес“. Повечето от предприятията имат огромни загуби, а работниците, които общо са 8000, работят в незадоволителни условия и не получават заплати, пише изданието.