Бут е задържан в хотел в Банкок, шест дни след като е влязъл в Тайланд на 29 февруари. Заповедта за ареста е издадена от тайландския съд след искане от страна на САЩ. „Вашингтон планира да поискат екстрадирането на Бут от Тайланд“, се казва в изявление на прокуратурата. Руснакът е обвинен и за продажбата на ракети земя-въздух на марксистките бунтовници от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).
Междувременно АФП съобщи, че Русия чака от Тайланд официално потвърждение за ареста на Виктор Бут, след което може би ще подаде молба за екстрадирането му в Русия. Бизнесменът е заподозрян по голям брой криминални разследвания в Русия. Oт руския клон на Интерпол припомниха, че международна заповед за арест срещу Виктор Бут е била издадена още през 2002 г. по искане на Белгия.
Твърди се, че Виктор Бут е внасял оръжия в Централна и Западна Африка в началото на 90-те години. ООН смята, че той разполага с повече от петдесет самолети, а според търговски експерти доходите му идват и от незаконна продажба на диаманти.
В доклад на Амнести Интернешънъл от 2005 г. се твърди, че Бут е "най-известният чужд бизнесмен", свързан с трафика на оръжие за райони под международно ембарго от държави като България, Словакия, Украйна, Киргизтан и други. Спецслужбите именно на България са предоставили и част от информацията за Бут, твърди Newsru, цитирана от БГНЕС. Самият той отхвърли обвиненията, отправени от ООН и посочи, че появата на такъв компромат е дело на трета страна, която иска да изтласка неговата фирма "Еър Чес" (Air Cess) от южноафриканския пазар.
Въпреки че Бут е бил разследван от полицията в много държави, никога не е бил съден за търговия с оръжие.
Според Асоциацията на разследващите журналисти Виктор Бут е бивш офицер от военното разузнаване - ГРУ на СССР, посещава многократно България - веднъж през 1995 г., 3 пъти през 1996 г. и 4 пъти през 1999 г. За последен път той идва у нас през 1999 г.
Във връзка с оръжейна изложба на 22 септември 1996 г. Виктор Бут пристига в "Арсенал"-Казанлък. Той е придружаван от трима българи и от граждани на Заир и Белгия. На същата дата те отиват и във ВМЗ-Сопот и на изпитателния полигон край с. Анево присъстват на проведените демонстративни стрелби с боеприпаси, произведени в завода, пише на сайта на асоциацията.
Публично известни са празните полети на самолети на авиокомпанията на Бут "Еър Чес" от Остенде, Белгия, с междинно кацане в Бургас, където товарят оръжие и се отправят основно за Африка и Ангола.
Във връзка с медийна шумотевица през 2002 г. икономическото министерство съобщи, че името на Виктор Бут никога не е фигурирало като страна по сделките в документите на български лицензирани фирми.
* Виктор Бут е прототип на героя на Никълъс Кейдж във филма "Цар на войната".