С изявлението, озаглавено "ДОСТ няма да мълчи", той настоява в България да бъде официално признато турско малцинство, както неотдавна Албания призна българското.

"Общото в политиката спрямо малцинствата на България и Албания е, че и двете са подписали и ратифицирали Рамковата конвенция за защита на националните малцинства (РКЗНМ) на Съвета на Европа, като България стори това на 18.02.1999 г. със Закон, приет от 38-то НС. За разлика от България обаче, Албания не само ратифицира Конвенцията, но и признава факта на съществуване на национални малцинства със специален закон. Съгласно него, албанският Парламент поименно изброява 9 малцинства, сред които е и българското", подчертава Местан.

По думите му подходът в политиката на България далеч не е така последователен, а по-скоро е имитационен.

"В България има лица, принадлежащи към малцинства, като се отрича съществуването на самите малцинства. Затова и в Конституцията се говори за етническа принадлежност, за етнически и религиозни различия, но българският законодател категорично им отказва статут на малцинство. Това е класически арогантна политика на двойни стандарти", подчертава той.

"50 000 българи в Албания имат статут на национално малцинство, а например близо един милион турци в България не са! Какво сме тогава?!... Просто лица с различна етническа, религиозна и културна принадлежност. Какво още е необходимо, за да придобият тези различия качествения, юридически статут на малцинство? Отговор няма… Или отговорът е още по-циничен – просто не ви признаваме", допълва лидерът на ДОСТ.

Според него българските политици и държавници, които с основание се гордеят с успеха на българите в Албания - убедили албанския законодател, че ги има 3000 подписа, е полезно да погледнат и в собствения си двор. Местан подчертава че, наред с турците, у нас живеят стотици хиляди роми, десетки хиляди арменци и прочие представители на малцинства, които също заслужават юридическо признаване по европейски, симетрично на очакванията за българите в Албания, Сърбия, Македония, Украйна, Молдова, Румъния, Унгария, Чехия.

"Отнася се и за Президента, който с охота говори за българското национално малцинство в щата Илинойс (Чикаго), но е време да погледне и да види и своите си сънародници, споделящи съдбата на етнически и религиозно различния", подчертава бившият председател на ДПС. 

"Законовото непризнаване на този статут съвсем не е безобидно, а в основата на проявите на дискриминационно отношение, на все по-зле прикриваната дискриминационна политика, което намира материален израз в непрекъснато налаганите ми глоби за ползване на майчин език и в неосъществената по европейски стандарти интеграция. Имам съзнание, че срещу тази позиция ще се надигне силен антидемократичен, националистически „вой“: „Ужас! Местан иска статут на национално малцинство.“. Да. Искам го на същото човешко, морално и политическо основание, на което поискахме статут на национално малцинство за българите в Албания", заявява още той.

И накрая завършва, че противното е двоен стандарт, имитация на демокрация и възраждане на тоталитарни рецидиви под формата на "войнстващ национализъм, открито „аплодиран“ с прякото участие на крайните националисти във властта".