Окръжният съд в Бургас одобри сключените споразумения между Желязков и още 11 от неговата група. Всички те бяха обвинени в участие и организиране на престъпна група за разпространение на наркотици.
Предвидените в споразуменията присъди влизат в сила незабавно. Желязков ще бъде глобен 18 000 долара, съобщи БТА.
Останалите от групата получават наказания, в зависимост от съпричастността им към престъплението. Най-големите присъди са по 5 години затвор, а най-малката е една година лишаване от свобода.
След заседанието на съда наблюдаващият прокурор Светлозар Костов каза, че е доволен от развоя на процеса. Той добави, че за първи път в модерната история на България има признания на 12 души, че са членували в престъпна организация и че тя се е занимавала с разпространение на наркотици. Освен това за първи път знакова фигура като Димитър Желязков признава, че е ръководил тази престъпна група седем години.
Според прокурора наказанията, одобрени от съда по предложените споразумения с подсъдимите, не са малки. Трудно би могло да се защитят по-големи наказания над минимума, тъй като обвиняемите имат право да поискат съкратена процедура при един евентуален процес и биха получили по-малки ефективни присъди като време, отколкото постигнатото сега, коментира представителят на обвинението.
Общата присъда на 12-те участници в групата е 38 години затвор, нито един от тях не е осъден условно. Прокурорът добави, че смята постигнатото за победа и я посвещава на хората в Бургас. Той добави, че "общество е гладно за присъди" срещу организираната престъпност и сега "съдът е дал това на обществото".
Винаги съм бил против споразумение, тъй като срещу Димитър Желязков няма "грам доказателство". Това заяви защитникът му Илиян Василев преди началото на заседанието на Бургаския окръжен съд. Адвокатът добави, че "по-добре ужасен край, отколкото ужас без край".
По-рано прокурор Светлозар Костов определи делото на Митьо Очите като юридически и исторически прецедент.
Вижте сники от делото