Премиерът разговаря с медиите в с. Венец, където присъстваше на традиционния събор, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

По думите му, след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, нейните компании, да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Хъбът "Балкан"

Министър-председателят е изброил и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб "Балкан", разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна.

"Нашата газопреносна система, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия има огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи", е допълнил Борисов.

"Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация", е посочил още премиерът.

Срещата в Братислава

В отговор на журналистически въпроси за срещата на върха в Братислава министър-председателят отново е заявил, че за всички вече е станало ясно как от поставянето на ултиматуми никой няма изгода.

По думите му, България е засегната сравнително малко, но е факт напрежението, което тлее около всеки бежански център у нас.

Министър-председателят е посочил, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

Зони за сигурност

Премиерът е заявил, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност. Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това да се върнат по родните си места. Това трябва да е целта, е казал Борисов.

"Трябва да решим основния проблем - къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия - да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл - и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори", е уточнил министър-председателят.