Това заяви пред журналисти зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова по повод на искането на Светия синод религията да стане задължителен предмет в училище, предаде БТА.
Преди дни на конференция във Варна свещеници обявиха, че "Българската православна църква е готова да подготви и организира протестно литийно шествие заради нежеланието на управляващите религията да стане задължителен учебен предмет".

"В България имаме регистрирани над 115 вероизповедания и едно такова предложение, като това на Светият синод, означава, че трябва да дадем възможност на всички тези вероизповедания да влязат в училище. Нека да помислим, това ли искаме", коментира Дамянова.
Тя препоръча да се помисли как ще може да се изучава задължително религията, ако в един клас, има деца, които изповядват седем-осем различни вероизповедания.

Заместничката на Сергей Игнатов уточни, че където има проявен интерес към предмета религия, е поет ангажимент пред представители на Светия синод, които са били в МОМН, че заедно ще мотивират учителите и директорите на училищата да предлагат ЗИП и СИП.

По повод на разпореждането на премиера Бойко Борисов да се направи доклад за искането на Светия синод за задължителното изучаване на религията, Дамянова каза, че той е направен.
"Детето влиза в училище най-напред с това поведение, което получава и е видяло вкъщи", коментира тя по повод на аргументите на синода, че ако религията стане задължителен предмет, ще намалее агресията в училище и ще спомогне за възпитаването на учениците в християнски ценности.

"Църквата има възможност да работи за намаляването на негативните тенденции сред младите хора - чрез своите неделни училища", отбеляза заместник-министърът на образованието.

Междувремнено свещеници, богослови, учители и общественици поискаха днес във Варна да бъде създаден национален обществен орган за контрол на образованието, в който да влязат учители, родители и членове на традиционните за страната вероизповедания. Позицията им е представена в декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министерства.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил коментира, че проектозаконът за образованието в настоящия си вид съдържа текстове, които накърняват основни човешки права на децата и като цяло не съответства на общоевропейските принципи, посочи. Той подчерта още, че целодневното обучение на малчуганите трябва не да е задължително, а само при желание на родителите.

Още преди два месеца ловчанският митрополит Гавраил заяви: "Ние не говорим, че всеки родител трябва да запише своето дете да изучава православна религия. Предлагаме да се изберат няколко одобрени от закона в България традиционни вероизповедания".
По думите му в определени райони с компактно мюсюлманско население и в момента изучават своята вяра, а понеже това не е регламентирано със закон, не се контролира нито кой ги учи, нито по какви учебници.
Според владиката на всяко дете трябва да се предостави възможност да изучава своята вяра.
"Системата, която е досега, не води до нищо. Много малък процент деца изучават религия, а желаещите са много повече", твърди митрополитът.