Религия няма да се изучава задължително в училище

Няма да се върви към задължително изучаване на предмета "Религия" в училище, в проекта на Закона за предучилищното и училищното образование е запазено и сега съществуващото изучаване на религията като задължителноизбираема подготовка (ЗИП) или свободноизбираема подготовка (СИП).

Обратно в новината

Коментари - Религия няма да се изучава задължително в училище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ал

Свободата(!!!) на вероизповедание означава да изповядваш религия когато и която и АКО искаш. Насилственото вкарване в "правата" вяра е характерно за онези пет века на "османско присъствие", а също и за самото насилственото покръстване на българите по времето на княз Борис и трябва да си остане в историята. Отделно при възпитанието на децата трябва много да се внимава де НЕ им се пълнят главите със средновековни глупости.

Европеец, ти се съседката. Твоят началник е дявола и някой ден ще видим докъде те е докарал.

Когато на Запад от нас са се радвали на светско образование и са развивали наука, правейки научни открития, у нас горките българчета са сричали Псалтира и Апостола в килийните училища. Икономика не се прави с религиозно образование, драги, а с точни науки и информационни технологии.

Децата ти учат това, което е доказала науката! Когато се докаже, че съществува бог, тогава ще почне да се изучава и в училище. Има много хора, които вярват, че съществуват и извънземни, но доказателства за това няма... Затова в училище се изучават само установени факти.

Няма доказателства, защото всичко остава в НАСА...НЛОта, извънземни..всичко е документирано и е засекретено ;) Аз също вярвам, че има извънземни. Да сме единствените развили се до такава степен форми на живот.. струва ми се малко невъзможно, а на вас ? Сред безкрайната Вселена, да сме останали само ние хората /и вс останали живи организми/ ? е съжалявам, но не го вярвам ..

То сега се изучава религия. Тайно и подмолно се проправя път на разни келтски приказки и какви ли не измишльотини за вещици. В училищата празнуват хелоуин като една ли не нещо приятно, напредничаво, в крак със световната култура, традиции и не знам какво си още. И родителите трудно могат да се измъкнат. За забранят хелоуин след като не се изучават религии.

1. Няма нищо лошо да се изучават и своите, и чуждите митове и легенди - Български, келтски, гръцки, германо-скандинавски, руски, китайски... Те, както и приказките, били те народни или литературни, са част от натрупаната мъдрост. Учат децата по един забавен начин на основни правила в обществото. А и са били удобен начин вечер да уплашиш хлапето, така че да спи завито презглава, докато мама и тати в това време се пробват на спокойствие да му сътворят братче или сестриче:) Традицията е продължена от фентъзито, в което има кюспета като Хари Потър, и шедьоври като сагите на Дж. Р. Р. Толкин. Всичко това е просто литература, както и библията, корана, ведите, упанишадите, скандинавските саги, Бхагават гитта и още много. И няма нищо лошо да се изучава, преподава и чете по този начин - като литература. 2. Ние сме роднини с келтите. Първо - и те, и ние сме арии, и второ - по нашите земи са живели келти, част от чиито гени носим днес. Така че първо трябва да изучаваме митовете на роднините, а чак след това митовете на евреите и арабите, връзката ни с които е доста по-далечна. Всъщност индийците и иранците са арии, така че трябва и на техните митове да наблегнем преди библията и корана. 3. Това не е религия - това са митове и легенди. Разказват се истории и се търси поуката в тях. Не се обяснява на децата защо е лошо да се изучава еволюционна биология, защото противоречала на един от най-скучните, тъпи и пошли митове, създавани някога. Има огромна разлика.

Явно искаш да съществуват само измишльотините за Иван Рилски или за еврейчето Йешуа? Хелоуин поне е веселба, не е като умрелите православни "празници" в миризливите църкви.

Еми няма да спреш да дращиш глупости... Без да съм физик: станали са в момента, в който Вселената е изстинала достатъчно, че енергията на реликтовото лъчение е станала по-ниска от йонизационната енергия на конкретния атом и той е останал стабилен. Същото и за останалите частици. След като са разгадали (доколкото) атомите, физиците разгадават и субатомните частици, а се занимават и с доста по-сложни въпроси. И дори знаят къде са им границите и докъде са отхвърлили възможността за божия намеса. Сега внимавай - ФИЗИЦИТЕ знаят, а поповете не знаят къде му е мястото на бог, ако евентуално съществува. Демек... физици, математици, кибернетици и донякъде биолози разкриват тайните на това, което преди време хората са наричали "богове". И неизследваното пространство, в което евентуално може да се се скрило някое божество, става все по-малко и по-малко. Интересният факт е, че поповете и религиозните илитерати като теб, даже и не знаете какво да питате и сте некомпетентни дори и по темата, по която се напиняте да сте специалисти. Обаче безспорно сте специалисти по лъжи, манипулации, наглост и замъгляване на детски съзнания, ама и тая вече свършва, както съм сигурен, че виждаш и във форума, и в живота. Повече знания - по-малко религия и по-добър живот. Статистически факт.

1. Крещенето е простащина. 2. Гражданите на светските държави живеят добре. Поданиците на религиозните режими - не. Поданиците на религиозните режими бягат към светските държави. Обратното не се забелязва. Значи - светската държава е нещо добро. 3. Килийното училище е било началото. Както и писането с перо. Тогава кво търсиш на компютъра? 4. Основното предимство на светското образование е, че НЕ Е РЕЛИГИОЗНО. Това е самодостатъчен факт. 5. Истината за исляма е, че от морална гледна точка не се различава от юдаизма и християнството - всеки ислям,всеки юдаизъм, всяко християнство.

Май не е случайно най-изостаналите държави в Европа са православните. Има нещо в православието, което задържа развитието и на отделния човек, и на обществото. Всъщност знам кое е, но е дълго да го обяснявам тук. ;) Кои държави са православни - пропадналата Гърция, най-скапаните държави в ЕС България и Влашко, империята на злото - Русия, полуфашистката Сърбия... Отбор кокорко, дето се казва. ;))

И по други начини ги тормозят - учат ги да броят, лъжат ги, че земята била кръгла и се въртяла, че чумата била бактериална зараза, а не божие наказание... А и никой не те спира да забраниш на децата си да учат таквиз неща. Просто ще си получат двойките и ще станат клошари, боклукчии или попове.

Човече, кефиш ме максимално! ;)

Тия от министерството на образованието веднага да махнат библията от учебниците по литература за 9 клас, а не да стават смешни с празни обещания. Що за нахалство, съвсем заприличаха на Пинокио като шефа си.

Влизането на Религията в ШВЕДСКИТЕ Учебни Заведения ЩЕ РАЗДЕЛИ Учениците и Създаде ОГРОМНИ Проблеми и Душевни ТРАВМИ след Тях и Обществото!! ВЪН религията от ШВЕДСКИТЕ Учебни Заведения! ВСЯКА Религия да си ОРГАНИЗИРА ИЗВЪН Тях СВОИТЕ Учебни и т.п. Мероприятия !

Драги ми атеисте,да религията вреди на прогреса.Но в религия може да се превърне и яденето на кебапчета и бирата. Нека не бъркаме религия,институции,църква,инквизиция,с Вяра.Върху тези институции тежи голям грях,защото те са работили против Бога.Тъкмо Бог е този, който открехва завесата и дава на хората все повече познание,за да достигнат един ден и чрез познанието до Твореца и Създателя.

За да не се опорочава нито едното, нито другото религията няма място в държавата, респективно в образованието. Тя е нещо лично и който иска да се докосне до нея да иде в храма, а не в светските институции.

Слава Богу!

Добре, че доста хора вече започват да имат крайно негативно отношение към всяка религия. Затова трябва да похвалим цялата църковна сган, която с неспирното си лицемерие и мръсотия подпомага обръщането на Човека към Разума. А в училище задължително трябва да се изучава светски предмет Религии, в който светски, академични преподаватели, по академичен, неиндоктриниращ начин, да преподават на ВСИЧКИ деца ВСИЧКИ значими религии (не само представените у нас) - като догма, като практика, като история. И свързано с часовете по История, Философия, Етика и природни науки... както и да се наричат, да се учат да преценяват и оценяват глупостите, престъпленията и мръсотиите на религиозните кочини, на първо място бъпъцъ. Така се възпитават образовани и разумни членове на Обществото. Така се борят простащината и чалгията, значителна част от които са религиите, с всичките им проявления и следствия.

Направо ми вземаш думите от устата. Точно така трябва да бъде - светско, академично религиознание (или история на религиите), които да запознават учениците с религията като историческо и културно явление. И то не само с авраамическите религии (юдаизъм, християнство, ислям), които са всъщност три демо-версии на една религия, и с другите основни световни религии - будизъм, хиндуизъм и пр. И всичко това по един обективен и светски начин.

сега ми стана ясно кой е Атеист в този форум - един от авторите на учебниците по литература за 9 клас, дето промиват мозъците на горките ни деца, че Исус е литературен герой като Андрешко. Явно си защитава тлъстия хонорар! Е, по принцип сме съгласни, че Исус е измислен герой, ама не ни го пробутвайте заради парите Ви.

В една светска държава със светско, а не с килийно образование религията трябва да се изучава в часовете по история, етика и литература. Така децата като видят, че Стария Завет е свещен за три религии - юдаизъм, християнство и ислям и че християнството от секта на юдаизма става световна религия, а исляма събира в себе си елементи и от двете, ще се научат на толерантност. Религиозни служители нямат място в училищата. Който вярва нека ги потърси в съответния храм и там да си беседва с тях. Религиозността не се възпитава, научава, проумява, тя е вътрешно чувство, въпрос на вяра. Или го има, или го няма. И ако беше прочела по-внимателно този учебник щеше да видиш, че вътре се говори за историята на християнството и никъде не се казва, че Исус е литературен герой. Много те моля не пиши неверни неща и глупости.

Един гениален нобелист беше казал:"Колкото повече човек пие от чашата на познанието,толкова по голям атеист става,но на дъното на чашата го чака Бог".Така че фукльовци,не си въобразявайте че сте върхът на сладоледа ,след като оттук оттам сте клъвнали малко познание.

Има голяма разлика между понятията БОГ и религия. А църквата преди всички трябва да се изчисти, а посля да прави литейни шествия за каквото и да е!

Нищо не пишеш за агностиците.

Това твоето,,фукльовци,, идва от това, че си просветен или си седнал до трона ли...

Там е работата, я! Че знаем, че познанието ни е малко и затова се опитваме да задълбаем максимално в него. Точно това, на което религиозната вяра, църквите и религиите пречат от хиляди години. И същото оттук-оттам клъвнато познание ти дава възможността да лъжеш и манипулираш, сипейки извадени от контекста реплики и да плюеш по паметта отдавна мъртви хора, които все пак са ти отговорили подобаващо в написаните от тях книги, които не можеш да прочетеш. Има статистики за връзката между религиозната вяра на учените и научните им успехи. Има статистики за връзката между религиозните влияния върху децата и общественото им поведение като пораснат. Числата са направо съсипващи за търговците на души като теб, затова и религиозните PRи не ги и споменават. Ама нищо, де... Вярвам, че като се огледаш, разбираш, че сте тръгнали към помийната яма на Историята.

За твое сведение най-големи учени ,ФИЗИЦИ са били дълбоко вярващи напр.не кой да е ,а Айнщайн ...!!! Да не говорим за гениални писатели,като Достоевски Солженицин /сигурен съм ,че не си и чувал за тях .... /,за философи -Киркегор ит,н и,тн, ТА твоя атеизъм си го задръж за себе си защото ОТ ЕВРОПА СИ МНОООГО ДАЛЕЧ-НИЩО ,ЧЕ СИ ВЗЕЛ ТАКОВА име в сайта ....

Като човек, завършил физика мога да ти кажа, че това, че най-големите физици са били религиозни, не отговаря на истината. Особено тези, които би трябвало да са най-близо до бога - астрономите, са 99,99% атеисти. Останалите 0,01% са астрономите в обсерваторията на Ватикана, които ако не вярват - ще си загубят работата...:-)

Изповядването на религия няма нищо общо с таланта, гениалността, научните открития и т.н. Напротив, в човешката история е доказано, че религията вреди на развитието на науката и прогреса. Справка Галилео Галилей - осъден на доживотен затвор от Инквизицията, защото доказал, че земята е кръгла и се върти. Някои учени пък направо са ги горили на кладата. Има и други мракобесни примери от най-различни вероизповедания.

Бог е само "изход, оправдание," че си стигнал до някъде в познанието си и не можеш да продължиш в момента нататък... А това, че тези учени са вярвали, е само легенда, иначе как щяха да си позволят да разнищват Бога на елементи и да го описват с математически формули? Странно е колко заразна и прилепчива е простотията...

Няма да спрете да се пънете, да лъжете и манипулирате, а? Дълбоко вярващият Айнщайн: "Ако сте прочели, че съм религиозен човек, това, разбира се, е лъжа, която постоянно се тиражира. Аз не вярвам в бог като живо същество и винаги ясно съм го заявявал. Ако нещо в мен може да се нарече религиозно, това е безкрайното ми възхищение от структурата на света, такава, каквато я разкрива науката. Убеден съм, че като цяло, някои политически и социални дейности на католическите организации са вредни и дори опасни за обществото. Ще спомена само борбата срещу противозачатъчните във време, когато пренаселеността в някои страни се превръща в сериозна заплаха за здравето на хората и пречка пред всеки опит за установяване на мир на планетата." Нещо да опонираш на Айнщайн? Същото може да се каже и за Хайзенберг, дето друг един кретен тъдява се опитва да го цитира, без хабер да си няма кой е и какво е правил. Аз, като агностик и АНТИтеист, дето всяко пършиво божество... и най-паче IHVH, ми е любим обект за попържни, редовно ползвам религиозни алюзии, щото щем - не щем, след хиляди години религиозен хомот, религиозните изрази са навлезли в езика и практиката ни. Подобно на турските думи в Българския език. Щото според същия тоз Айнщайн "Бог зарове не играе", а именно по въпросните зарове играе компютърът, на който се излагаш в момента, ама ти продължаваш да се излагаш, въпреки, че според Айнщайновия бог тоз компютър не би трябвало да съществува. Май учите наука от вестниците и четете книжки като дявола евангелието, а?

Лакоми и ненаситни прасета! Тежко е копанката ти да става все по-плитка и в нея да не ти сипват свежа плът... Църквата и държавата са разделени и всеки опит да се използва държавата е неконституционен и противозаконен! Или искате "кръстоносчета" и "мини алкайди" и в училищата?!

РЕЛИГИЯТА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА! ЗАЩО ЩЕ МИ ВТЪЛПЯВАТ НЕЩО, В КОЕТО НЕ ВЯРВАМ. ИМАМ СИ ВЯРА, НО НЕ В ЦЪРКВАТА. А И ТАЗИ БИБЛИЯ Е ПРОМЕНЯНА, ДОПИСВАНА, ИЗКРИВЯВАНА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ЗА ВРЕМЕТО СИ. ПЪК И ИМА НАУЧНО ОБЯСНЕНИЕ ЗА НЯКОЙ ОТ ЧУДЕСАТА.

до псевдоатеиста - щом библията е лит., то трябва ли по литература в училище да се изучават и Корана и книгите за Буда, Брахмапутра и прочие хартии с неясни автори? Къде остават Шекспир и Балзак, след Брахмапутрата ли?

Естествено, че трябва да се изучават и те, тъй като са книги с огромно влияние над милиони хора. И малко повече европейска и руска литература, за да им се създаде широк културен кръгозор на тези деца. И да те светна Корана е низпослан на Мохамед чрез ангела Джибрил и за мюсюлманите е автентично божие слово. Ако обичаш не ги обиждай с тази глупост за неясен автор. Самата Библия пък на Вселенските събори са определили кои автори са боговдъхновени и имат място в нея, така че недей прави такива изказвания, а чети повече. Полезно е. И уважавай чуждите религии, както и тези, които не изповядват нищо. Това е въпрос на вяра, не на обучение, логика и т.н.

Не е ли по-добре да се изучават нещата от живота, а не коктейла от побърканите мозъци на религиозните водачи през вековете? Какво е донесло повече нещастие на човечеството от налагането на шизофреничните световни религии? Даже Хитлер с целия си извратеняшки антураж е ангел в сравнение с религиозните малоумници! Да опазим децата от простотията и невежеството на църквите, каквито и да са те!

Най-после и това правителство да реши нещо умно! Православните скотове вън от училище!

ало модераторите, на тия скверници защо им оставяте писаниците. а до т.нар. европеец, радвам се че си европеец, щото до 40 години европа ще е халифат и внуците ти ще се дупят по 7 пъти на ден, заради това че е имало такива безбожници като теб.

Много по-правилно е религията да е избираема. Да, по голямата част от хората в България са православни християни, но има и хора които не са. Ако на мен някой се беше опитал да ми набута да уча религия, щях да дигна бунт сигурно. Нямам нищо против религиите, но конституцията трябва да гарантира свобода на вероизповедание. А да се налага една религия (било то и официална/традиционна или както искате я наречете) да се изучава в училище е все едно да се върнем 4-5 века назад.

По-голямата част от хората в България НЕ са православни християни. По-голямата част от хората не са вярващи.

Безбожието,липсата на страх от Бога,възпитава чувство за безнаказаност и е рожба на всяко престъпление.

Е щом е РОЖБА на всяко престъпление, значи и да учат и да не учат, все същите ще си останат безбожни. А виж грамотност, логика и мислене само децата ще научат само с нерелигиозни предмети.

А това изобщо не е вярно. Чувството за безнаказаност се поражда от това, което децата виждат по телевизията. Чалга културата и всичката тази американизация + ежедневните сблъсъци с не наказани престъпници (например Гелви, цигани, които с най голямата си наглост свалиха и нарязаха оградата пред полицията в една община и т.н. )... Виждайки как Супер героя помита половината град и накрая го награждават, или "известни" личности, като Криско как отмъква колата на момичето или Блатечки в хладилника ти... Ето това поражда чувството за безнаказаност. Защото ако си "някой" (точно определен), за теб законите не съществуват в република България...

Никога страхът не е бил добър учител. Ако целта е да се внушава страх от Бог- то Той не би го искал! Децата нямат нужда от страх за да станат човеци!

Страхът е край на доброто, край на мъдростта, край на всичко хубаво... освен здравословният страх, който ни спасява от мечката в гората. В библията пише едната ръка да не знае какво прави другата. Демек - не чакай награда за доброто! Вместо това такива, като теб, ни карат да висим на опашка пред гишето на свети Петър. Доброто не е средство да се набутаме на топло, доброто не е цел, нито валута. Доброто е път, а често тясна, едва забележима пътека. Често я губим, но важното е да се напиняме да я търсим. Религиозното изкупление ни създава илюзията, че сме я намерили... че сме в средата на безкраен, павиран площад и пътят е във всяка посока, лесен и чист. В каквато и посока да тръгнем, където и да отидем, каквито и грехове да сторим, достатъчно е да повярваме и сме спасени - пак сме на пътя, щото площадът е навсякъде. Ама всъщност само сме си изтрили съвестта. И трием... трием... трием... Колкото повече я трием, толкова по-грапава и нащърбена става, толкова по-лесно се цапа и толкова по-често се налага да я трием. Ставаме все по-зависими от парцала на религията, от заблудата на вярата и от вярата в заблудата. Колкото повече трием, толкова повече мръсотия остава върху парцала на вярата и толкова по-малко съвест ни остава от всичкото това триене. Докато накрая свърши! А съвестта е единственото, което ни спира да скочим в ада. Не страха.

Не можеш да обясниш толкова, колкото ще разбере,,...:)

Защо лъжат? Религия се учи задължително в 9 клас, но забележете къде - по литература!!! Там се учи подробно за библията, като се лъжат децата, че това е литература.

След като е писана от хора е литература. За вярващите е божие слово, за невярващите литературно произведение. Никой в нищо не лъже и никой не е длъжен да е религиозен.

Литература е, един от ранните образци на жанра фентъзи. Това, че тъпите християни я смятат за "свещена" книга си е техен проблем.

Добре казано - но не е най-добрият образец :)

а история на БКП що да не се преподава?

Пияните попове да си траят, че и без друго светът гори от проблеми на религиозна тематика.

В българия има 1 религия и тя е ПРАВОСЛАВИЕТО! набиите си го в тъпите глави. не виждам къде може да се намери клас, в България, в който се изповядват 7-8 различни вероизповедания.

В България има много религии и православните скотове трябва най-после да го осъзнаят. Православието е най-малоумния вид християнство и е наложено с насилие. Православието е унищожило Старата българска вяра и е погубило истинския български дух, набийте си го в тъпите православни кратуни!

абсолютно съм сигурен, че хората като тебе си го спомнят тоя момент, преди 1200 години. ти най-вероятно си некой набор и авер на Владимир Расате. и по цел ден тачиш Тангра. Ако не беше православието, тия 111000 км2 още щяха да са част от румелийския вилает.

Освен религия, не е зле да се изучава и бридж-белот задължително, а като ЗИП - табла. Също така 4х100 с шопска салата, ЗИП - водка със сельодка. И редица други традиционни български предмети, невключени все още в учебната програма.

Ама патицоооо! Какво значение има колко регистрирани религии има в България!? Овцо смотана, в България ОФИЦИАЛНАТА религия е Православието и САМО тя може да бъде изучавана в БЪЛГАРСКО училище! Кой те назначи там да се пулиш и да срамиш България??!!!

ти за Конституцията да си чул. Та там пише- Православието е традицинната религя на българина. Не официалната. Официална има в Саудитска арабия, Судан, Иран и пр. страни съдето ако не си мюсюлманин може лошо да ти се случи.

На село не четат Конституцията, защото се пасат патки

АТЕИСТИТЕ - ДС 45 г. РАЗДЕЛЯХА НАРАРОДА И СЛЕД ТОВА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ВЛАДЕЯТ.

Точно така ,никаква църква,никакъв Бог.Какво е това Бог.Човекоподобната маймуна е над всичко.От училище право в чалготеката,ако не там,в хазартния клуб.Какво поле за творчески изяви.

това незначи че спирате турците да задължават децата да изучават корана!

БРАВО. Ние сме светска държава. Никоме не се пречи да учи религия избираемо. Ама колко искат- единици. Е, десетата от синода с тумбаците да мислят къде да пласират на работа завършилите богословие. Ами да стават свещеници. Ама тогава Синодът трябва да се ръси и не им си иска.

Много правилно

тя кретени се самозабравиха,нагли до безобразие. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Първото що годе умно решение, на този кабинет! Инак, дедо поп забелязъл, че иконата на "Света Богородица" започнала да носи по-малък приход на храма.Един ден докато се шлаел в олтара дочул как клисара се моли.-Света майко дай един лев да пия една ракия? _ Неможе- провикнал се дедо поп. Огледал се клисара, па рекъл тихо.-А сектир бе копеле .Питам майкати не теб.И си отговорил Може , смукнал си левчето и изчезнал.

Антихрист ли си, сатанист ли си , не знам, но помията, която си излял, може да бъде само на лумпен.

Не Мери, мила моя религиозна - човекът е атеист ... елементарно. Така, както впрочем са атеисти по-голямата част от човечеството.

Не пускайте поповете в училищата!

Пуснете тогава сектите и увеличете парцелите по гробищата за самоубийци ! Как не ви е срам, като православието ни е написало историята и ни направи народ от племе, нямате ли визия за бъдещето на децата, семейството и културата изобщо?!!?!?!!?!!?

На вас със сигурност ви е промит мозъка, дали от религията, дали по рождение?!?