Кирил се появи с него на храмовия празник в църквата „Св. Никола" във Варна, където отслужи празнична света литургия.

Митрополитът сам се похвали, че колата е доставена специално за него още преди да излезе на пазара. „Само американският президент Барак Обама се вози на такъв автомобил", разказа той пред варненския сайт petel.bg.

Той бе категоричен, че финансови проверки не го притесняват, защото новият му автомобил не бил купен с църковни пари. Луксозният „Линкълн" е на фирма за внос на автомобили, която го е предоставила за ползване на митрополията и се води на нейно име, разясни пред Дарик владиката.
„Колата не е на митрополията, просто фирма пожела да ми купи тази кола. Аз изобщо не съм мислил за такова нещо. Още повече, че колата е хибрид и гори двойно по-малко, отколкото колата, която карахме 15 години".

Кирил уточни, че колата е дадена само за ползване, като от митрополията си плащат бензина: „Автомобилът е модел 2012 година и е първият екземпляр в страната ни. Вози добре, както трябва за един много зает човек, който да си отморява, когато се налага да пътува, за да може след това да бъде по-свеж за следващите изяви. Ние имаме служби за послушание, трябва да сме сред християните. Варненската епархия е една от големите и се налага да се пътува много", добави още митрополитът.

На въпрос дали не се притеснява от факта, че малцина могат да си позволят такава кола в тези кризисни времена, той категорично заяви: „Аз не съм от тези, които могат да си я позволят и не си я позволявам аз".

Както е известно и пловдивският митрополит Николай се вози в луксозни автомобили. Преди няколко месеца младеж се опита да ги открадне от двора на митрополията. Оказа се, че джипът „БМВ” и сребристо „Ауди” с номера „3737” са подарък от бизнесмена Георги Гергов, който е и в ръководството на БСП-Пловдив. Номерът „37” пък символизирал възрастта на владиката.