Магистралният бандит Емил Милев-Крокодила е завел дело срещу Иван Гешев, а призовката е пристигнала в деня, когато на избрания за нов главен прокурор е бил връчен указът за назначение. Това стана ясно при посещението на Гешев в Бургас днес.

"В деня, в който получих указа си, имах призовка като подсъдим в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато и завело дело от частен характер за за клевета, защото пред журналисти съм казал "Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила". И това лице се е разпознало. Така че онагледявам колко "безотговорен" е главният прокурор. Това го разказах в Брюксел на колеги и те не повярваха. Това едва ли може да се случи в страна от ЕС. Това в голямата си част е политическа пропагандна тема, зад която стоят политически, икономически и всякакви други интереси", разказа Иван Гешев.

Така новоизбраният гл. прокурор коментира в Бургас идеята за въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор.

В четвъртък Dir.bg съобщи, че осъденият на 17 г. и 6 месеца затвор при строг режим за участие в организирана въоръжена престъпна група за отвличания, грабежи и палежи Емил Милев е завел рекорден брой дела срещу съдии, следователи и прокурори - общо 840.

"Не съм запознат с подробности по доклада на Венецианската комисия, решенията за този механизъм са от компетентност на законодателната власт - депутатите и МС. по принцип нямам против аз лично да бъдат въведен механизми за контрол каквито прецени НС и които са в интерес на българските граждани. Но не може да се презумира, че гл. прокурор едва ли не е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв и точно затова не се притеснявам от механизми за контрол", заяви Гешев.

Според него тезата, която се налагала в последните годни,че главният прокурор е безотчетен, било невярна политическа теза. И че имало достатъчно механизми за контрол пред пред ВСС, НС и като обикновен магистрат. "Искам ясно да се каже, че прокуратурата подкрепя всички усилия на държавата да изпълни ангажиментите си пред ЕС и ще спази препоръките на Венецианската комисия в рамките на българската конституция", каза още Гешев.