Росен Йосифов, собственик на криптовалутната борса RGcoins, беше признат за виновен от федерален съд в Кентъки по две обвинения в заговор за извършване на рекет и пране на пари, предава bg-voice.com.

Решението дойде след двуседмичен процес, в който Йосифов беше обвинен за организирането на сложна схема за кражба на пари от нищо неподозиращите жертви от Америка и след това пране на средствата им с помощта на криптовалута.


Основателят на малката българска борса, която беше силно фокусирана върху местни клиенти от Източна Европа, привлече вниманието на американските разследващи миналата година заради подозрения, че е помагал на румънска банда за пране на пари.

Очаква се присъдата на Йосифов да бъде прочетена на 12 януари 2021 г. Той може да получи до 20 години затвор, три години наблюдение и глоба от 250 000 долара.

Според съдебните документи Йосифов и неговите партньори са измамили поне 900 американци чрез фишинг атаки между 2014 и 2015 г. Те са публикували фалшиви реклами в уебсайтове за онлайн търгове и продажби, като Craigslist и eBay, за скъпи стоки, които всъщност не са съществуват.


Продуктите, продавани по време на търговете, никога не са получени от купувачите, а приходите са присвоени от група от 14 румънски граждани, които след това използват RGCoins за пране на откраднатите пари чрез закупуване на биткойни.

Основателят на RGCoins обаче твърди, че не е бил наясно с факта, че румънците са участвали в престъпни дейности и са използвали услугата му само за пране на приходите им.

Росен Йосифов беше арестуван в България през 2018 г. и беше екстрадиран в САЩ през 2019 г., за да може случаят да бъде разследван допълнително в чужбина, където се проведе процесът.


Американските власти заявиха, че той е бил наясно с целта на сделките, извършени от румънските измамници.

Докато RGCoins са имали ограничение от 5 BTC за анонимни поръчки, Йосифов е обменил биткойни на стойност над $ 4,9 милиона само за четирима членове на престъпната група, без да прилага процедури за легитимиране на клиентите.

"Според съдебните документи, след като жертвите са били убедени да изпратят плащане, участниците в конспирацията са участвали в сложна схема за пране на пари, при която местни сътрудници приемали средствата на жертви, конвертирали тези средства в криптовалута и прехвърляли приходите под формата на криптовалута в чуждестранна база пране на пари ", заявиха американските прокурори.

Случаят с RGCoins е свързан с по-ранния арест на Влад Нистор, главен изпълнителен директор на Coinflux, водеща крипто борса, работеща в Румъния.

Той е предаден и на американските власти след представени на местния съд доказателства, които го свързват със същата група от 14 румънци.

Арестът на Нистор и Йосифов стана след редица американски операции срещу криптопрестъпници в Европа, включително Александър Винник, предполагаем руски хакер, обвинен в пране на 4 милиарда долара от престъпна печалба чрез BTC-e.