САЩ искат екстрадирането на 51-годишен българин, обвинен в участие в организирана престъпна група и пране на пари посредством биткойни.

20 години затвор и глоба от близо милион долара заплашват българина Росен Йосифов.

Арестът на Росен Йосифов през декември става пред очите на дъщеря му. "Беше абсолютен шок. Изведнъж ни събудиха и просто ни казаха - стойте в хола, сядайте на диваните, без да говорите", спомня си Паола Йосифова, дъщеря на Росен Йосифов.

През последните четири години Росен Йосифов се занимавал с частен бизнес с виртуална валута. Именно заради това попада в ареста. Белезниците щракват на 11 декември миналата година. Повдигнати са му две обвинения - за пране на пари и измама. И двете идват от САЩ. Освен него, пред Темида са изправени още 14 души - основно румънци.

"Румънските граждани са пускали фалшиви данни в аукциони, крали са данни от кредитни карти по някакъв начин, след което отново в САЩ си купували биткойни. Прехвърлили са си ги помежду си и в един момент един от тях става клиент на баща ми и започва да продава биткойните си при него", обясни дъщерята на Йосифов Виктория.

Българинът никога не е ходил в САЩ. Сделките с румънците се правели в България.

Според решението на Софийския апелативен съд, с което се разрешава екстрадирането, пише, че Йосифов е общувал директно с част от румънците и е знаел, че помага в операция за пране на пари. За услугите българинът получавал такса.

"Росен Йосифов е знаел, че помага в операция за пране на пари на румънските съконспиратори, които са извършвали измамническа дейност. Йосифов е вземал такса за предоставените от него услуги. Йосифов обменял биткойн, чрез трансакции на ръка, като по този начин избягвал необходимостта да използва финансови институции", твърдят от съда.