Членове на Социалистическа партия "Български път" и Сдружение "Българи за икономически съюз и единство с Русия" /БИСЕР/ застанаха зад председателя на НД "Русофили" Николай Малинов и журналиста Юрий Борисов.

"Твърдо заставаме зад преследваните русофилски лидери", заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА проф. Ангел Димов - председател на Социалистическа партия "Български път" и Сдружение БИСЕР, който също е бил призован за разпит.

"Редица факти дават основание да се предполага, че в дъното на разглеждания антикомунистически шпионски скандал стоят т.нар. "приятели" на Русия. По-конкретно това са местни бизнесмени, които забогатяха при разграбването на натрупаното по време на социализма народно богатство", каза проф. Димов. По думите му тези хора се опитват чрез влиянието, което имат върху български управници и прокурори да овладеят и българо-руското движение. Той отбеляза, че до прокурорската мярка се е прибегнало след няколко конгреса на "Русофили", на които са правени неуспешни опити за отстраняване на Николай Малинов от председателския пост.

Проф. Димов посочи, че не е целесъобразно в момент на предизборна кампания да се посочват тези лица, но ги призова да спрат да преследват Николай Малинов и Юрий Борисов, защото, по думите му, това е несправедливо, а и двамата са интелектуалци.

Денчо Златанов, президент на мото клуб "Нощни вълци" - София, посочи, че преди два дни е приключил техния мотопоход в България "Миротворци 2019", при който не са срещнали русофоби. Затова, според него, русофобията в България е предизвикана или платена, а този скандал вероятно е предизвикан от някакви икономически интереси.

Проф. д.ик.н. Ангел Димов (вдясно)- председател на Социалистическа партия "Български път" и на Сдружение БИСЕР, проф. д-р Нено Димов (вляво) - зам.-председател на партията

Снимка: БТА