"ЦИК категорично не участва в никакъв заговор или активно мероприятие против машините, както се тиражира, заяви председателят на комисията Камелия Нейкова в предаването "Панорама" по БНТ.

Нейкова отново се позова на решението на Върховния административен съд от 30 октомври, в което, по думите ѝ, магистратите са обявили правилна отмяната на машинното гласуване на първия тур на местните избори - 29 октомври. Причината - липса на решение за удостоверяване на съответствието, което трябва да се предостави от Министерството на електронното управление.

Камелия Нейкова отново повтори, че ЦИК не е може да не вземе под внимание справката на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в която се казва, че има разпореждане на зам.-министъра на електронното управление да се повтори довереното изграждане на изходния код на машините.

Нейкова допълни, че довереното изграждане е процедура на ЦИК и Министерството на електронното управление само осигурява защитена среда, в която тя да бъде извършена.

Камелия Нейкова беше категорична, че е гласувала само по вътрешното си убеждение решението за отпадането на машините за вота на 29 октомври и върху нея не е бил оказван никакъв натиск и никакво политическо влияние.

Председателят на ЦИК потвърди, че софтуерът, който се използва след процедурата за доверено изграждане се подписва с ключ, който се държи единствено от трима членове на комисията.

"Ключът е създаден с парола, генерирана от трима различни членове на ЦИК. След една нормално проведена процедура по удостоверяване трябва да се предостави на изпълнителя "Сиела Норма", за да бъде инсталиран на машините за гласуване. Машините в склада се отключват преди това, за да може да се инсталира новият софтуер.

Не знам какво би могло да се случи, ако тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце", добави тя.

ЦИК не е могла да остави настрана справката на ДАНС, защото в нея пишело, че е имало разпореждане от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния (хеш) код, обясни Нейкова.

"Това е процедура на ЦИК, а МЕУ осигурява единствено защитената среда, в която да се извърши. В доклада, въз основа на който се издава решението за съотвествие, не се посочва и дума за извършване на такава допълнителна процедура. В справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали внимание на зам.-министъра, че това е неправомерно и въпреки всичко той е заснел с личния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет", попита тя.

Нейкова изрази недоумението си и от репликата на Стойнов, че искал да си поиграе. На коментара на водещия, че може просто зам.-министърът да е искал да се пошегува, председателката на ЦИК отсече, че не разбира как някой би могъл да се шегува с изборния процес.