Прокуратурата отчете общо 157 досъдебни производства, които са образувани за изборни нарушения и престъпления до 15 ч. в деня на вота. Повдигнати са обвинения на 17 души, жена от с. Николаево, Плевен, е осъдена за купуване на гласове.  Данните са от обобщена информация постъпилата от прокуратурите в страната.

В Апелативен район (АП) - София са образувани 61 досъдебни производства, в АП-Бургас - 44; в АП-Пловдив - девет; в АП-Варна - 36; в АП-Велико Търново - седем.

Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства, допълват от прокуратурата.

Жена от с. Николаево, Плевен, е осъдена за купуване на гласове. Освен това с присъдата е лишена и от право да заема определена държавна или изборна длъжност за срок от 3 години, съобщиха още от прокуратурата.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, анализират се доказателствата.

От МВР отчетоха, че от началото на кампанията до 15.30 часа днес (29 октомври) в столичната полиция и областните дирекции на МВР са получени общо 1649 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. От началото на изборната кампания до момента са образувани 159 досъдебни производства (45 бързи и 114 - по общия ред), от тях 140 - са за нарушаване на политическите права на гражданите и 19 - за други нарушения, свързани с изборния процес.

Към 15 часа на днешния ден звената "Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали 477 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. От 24 октомври до момента те са общо 1350.

Оттам припомнят още, че със съвместна заповед на и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев бе създадено Национално междуведомствено звено. То започна да действа от деня на откриване на предизборната кампания и ще приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от Централната избирателна комисия на окончателните изборни резултати.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, доказателствата се анализират.