Апелативният съд във Варна отмени предсрочното освобождаване на Георги Желязков, осъден за убийството на Мартин Борилски в Париж през 2000 година.

Преди месец Варненският окръжен съд постанови, че Желязков може да бъде освободен условно предсрочно, но апелативните съдии прецениха това като необосновано и незаконосъобразно.

При произнасянето си Апелативният съд прие справка от Затвора-Варна, според която Желязков е изтърпял фактически 9 години, 7 месеца и 18 дни лишаване от свобода и се е поправил достатъчно.  Той покрива и формалните предпоставки за предсрочно освобождаване, тъй като е изтърпял близо 10 години от наказанието, а присъдата му е 19 години затвор.  В последните години Желязков е на лек режим, като му е позволено да работи и на външни обекти.

Становището на мнозинството в съдебния състав обаче е, че към справката от затвора е подходено формално и осъденият не се е поправил достатъчно, предаде БНТ.

Мартин Борилски, студент в Париж, бе убит в квартирата си на 18 юли 2000 година. ДНК експертиза установи, че убийците са Георги Желязков и Стоян Стоичков. През 2010 година Върховният касационен съд потвърди присъдите им - 19 години затвор за Желязков и 17 - за Стоичков.

На 20 февруари тази година Апелативният съд потвърди условното предсрочно освобождаване на Стоичков при 5-годишен изпитателен срок. Пред съда тогава Желязков заяви, че е преосмислил случилото се, дълбоко съжалява за проваления живот на две семейства, за невъзможността да подкрепи болния си брат, който е починал, да помага на болния си баща и да се грижи за малкото си дете.

Определението, с което Желязков остава в затвора, е окончателно.