Според дипломата, осъждането на убийците на младежа е имало педагогически ефект.

Мартин Борилски бе убит на 18 юли 2000 г. в Париж по особено жесток начин. Френското следствие убедително доказа, че извършители на убийството са двама негови състуденти - Георги Желязков и Стоян Стоичков, след което доказателствата бяха предадени на българския съд. Двамата бяха оправдани на две съдебни инстанции.

След намесата на посланика, обаче, Върховният касационен съд постанови окончателни присъди съответно по 19 и 17 години.

В интервюто дипломатът коментира: "Няколко дни след първата оправдателна присъда, аз посетих Шумен. Когато се събрахме на вечеря с общинските власти, аз се обърнах към заместник-кметицата и й казах, че намирам за странна оправдателната присъда, защото френската полиция е предоставила много солидни доказателства. Очаквах тя да ми отговори: "Да, но може би досието не е добре изградено, има някои съмнения", а тя ми каза съвсем директно: "Те са оправдани, защото бащата на единия от тях е важна фигура във Варна".

Дьо Понсен сподели разочарованието, което е изпитал при втората оправдателна присъда на Великотърновския апелативен съд.Тогава той се е решил на стъпката, която, по думите на водещия на предаването, е прецедент в историята на френското външно министерство: "Бях изправен пред дилема - видях, че класическата работа, която бях свършил преди това, не послужи за нищо. Срещу мен имаше доста повече сили, които искаха да спасят тези двама души. Това е почти като в покера - или хвърляте картите на масата и губите, или решавате, че това е невъзможно и трябва да предприемете по неконвенционални методи - да ударите с юмрук по масата".

Дипломатът сподели, че се е решил окончателно на тази стъпка заради самия Борилски, който е бил изключителна личност: "Беше отвратително да си помисля, че виновните за смъртта му щяха да останат на свобода, както и че ще бъде подмината работата на френската полиция".