За Батанова гласуваха 16 от членовете на съвета (25), предаде БТА.

В нейна подкрепа се изказа председателят на етичната комисия Цони Цонев, който заяви, че не може оправдателната присъда по делото "Борилски" да бъде причина за отрицателен вот срещу Батанова, тъй като тя имала добри качества за ръководител.
През 2008 г. Батанова оправда двамата подсъдими по делото за убийството на Мартин Борилски - Георги Желязков и Стоян Стоичков, въпреки доказателствата на френската полиция. Решението й предизвика критики дори във Франция. Върховният касационен съд отхвърли като необоснована оправдателната присъда. Желязков и Стоичков бяха окончателно признати за виновни от ВКС на 30 август миналата година.  

Колегата на Цонев - Петър Стоянов, заяви при гласуването, че Батанова представя като концепция вече познати неща. "Слушаме я за трети път. Нищо ново. Не откривам нито един факт, заради който да я подкрепя", коментира той.
 
По отношение на друг кандидатирал се за съда, съдията от Районния съд в града Тодор Тодоров, Стоянов заяви, че няма да го подкрепи, защото е участвал "в раздутия и измислен балон Красьо". Тодоров бе наказан от ВСС заради контакти в плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния. Той призна на едно от делата срещу Георгиев, че му е предложил да лобира за него.  

Мога да си представя какво ще е отношението към ВСС, ако бъде избран Тодоров, допълни Петър Стоянов.

Той каза, че ще гласува за Светлин Стефанов, съдия в Окръжния съд в Шумен, защото има опит като административен ръководител, а опитът му като инспектор в ИВСС ще му помогне да "купи" най-добрите практики от останалите съдилища и да ги внесе в Шуменския окръжен съд, предаде БГНЕС.

Сред подкрепилите Батанова бе главният прокурор Борис Велчев, а за Стефанов гласува председателят на ВАС Георги Колев. Тодоров получи гласа само на Иван Колев.

През май тази година ВСС обяви за пореден път за вакантна длъжността председател на Окръжния съд в Шумен. Стефанов кандидатства за първи път, докато Батанова и Тодоров кандидатстваха за четвърти път.

Междувременно съдията от Софийския градски съд Александра Йорданова, която постанови условната присъда срещу бизнесмена Христо Ковачки беше повишена от ВСС в ранг.