Не съм подписвала от ареста документи, свързани с инвестиции и строителство в община "Младост". Това каза в съдебната зала пред журналисти кметът на района Десислава Иванчева, обвинена за получаване на подкуп в особено големи размери, заедно с нейния заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Иванчева все още се води кмет на "Младост" като прокуратурата поиска днес от съда тя да бъде освободена от длъжността си. Иванчева и Петрова поискаха да се запознаят с материалите по делото и съдът им позволи.

Преди започването на заседанието Иванчева обясни пред медии, че е подписала и изпратила документи свързани само с екипа й. Единият е за назначаването на пиара на общината Петър Кърджилов за зам.-кмет на района, който да заеме мястото на Биляна Петрова, а другият документ е за освобождаването на зам.-кмета архитект Румен Русев. По думите й обаче, тя е в правото си да подписва документи свързани с екипа й.

Пред журналисти Кърджилов потвърди, че волята на Иванчева е той да бъде назначен за зам.-кмет. Той не можа да потвърди дали архитект Русев е уволнен.

По-рано Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Прокуратурата се аргументира, че е установено е, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация. По този начин тя е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането й под стража.

Според ТВ Европа Десислава Иванчева е прекратила отпуската си от 14 май. От тогава тя на практика пак управлява район Младост . Междувременно стана ясно, че от ареста Десислава Иванчева е уволнила своя заместник арх. Румен Русев, който бе избран от Столичния общински съвет за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". До вчера Русев е изпълнявал длъжността временен кмет. Така казусът с управлението на район "Младост" се заплита още повече.